Expert talks: “Nog nooit in mijn carrière zag ik een doelpubliek zo unaniem positief reageren.”

Interview met Laurence Vanhoenacker, Strategy Consultant, Business Development en Segment Manager bij Wolters Kluwer België

Gepubliceerd op 18-08-2020

Wolters Kluwer voorziet met Schulinck Omgevingsrecht gemeentediensten van de juiste juridische informatie. Ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor alles wat met omgevingsrecht te maken heeft, vinden in de Schulinck databank het antwoord op al hun vragen over bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en leefmilieu. Die juridische informatie wordt verzameld en in klare taal omgezet door een team van juridische experts. In Nederland bestonden deze databank en bijhorend team al, net als voor andere expertisegebieden. Om dit aanbod ook in België met succes uit te bouwen, kunnen we rekenen op het talent en de ervaring van Laurence Vanhoenacker.

Welke functie heb jij binnen het team?

Laurence: “Ik ben Strategy Consultant, Business Development en Segment Manager bij Wolters Kluwer België, onder meer verantwoordelijk voor het segment Lokale Overheid. Ik ben al sinds 2004 aan de slag bij Wolters Kluwer, in diverse rollen. Tegenwoordig sta ik in voor alle producten en activiteiten gericht op juristen buiten de advocatuur en magistratuur. Dat gaat erg breed, van de sociale verkiezingen tot de lancering van Schulinck Omgevingsrecht. Ik ben heel vaak met erg verschillende projecten bezig en al die bordjes draaiende houden is een stevige maar ook erg leuke uitdaging.”

Welke rol speel je dan specifiek bij de lancering van Schulinck Omgevingsrecht?

Laurence: “Ik zorg voor alle communicatie rond het project en de voortgang binnen de Belgische organisatie. Dit gaat erg ruim: intranet, infosessies, rapportering aan de directie, toelichting aan sales, aan onze redactie, bekendheid van Schulinck binnen het bedrijf …

Ik volg de evolutie van de Belgische markt om de Nederlandse collega’s te kunnen briefen met de nodige nuances en context. Het is belangrijk dat ik voortdurend meedenk, kijk en luister, een kritische blik houd en klaar sta met advies en suggesties wanneer nodig. Ik bezorg ook de nieuwkomers bij het team van Schulinck Omgevingsrecht een stevige portie achtergrondkennis over het bedrijf, aanpak van het project, rollen en verantwoordelijkheden, marktinformatie (in brede zin), ons bestaande aanbod en positionering. Zo begrijpen ze volledig hoe, wat en waarom we dit doen. Deze brede kijk op het grotere geheel is een belangrijke factor en toont ook aan hoe essentieel eenieders rol is.

Een zeer divers takenpakket. Waar blijf je de energie halen om alles te bolwerken?

Laurence: “Uit het team van Schulinck Omgevingsrecht zelf eigenlijk, en vooral uit de manier waarop de gemeenten reageren als we hen ons pakket van product en diensten uitleggen. Nog nooit in mijn carrière heb ik meegemaakt dat er zo unaniem positief wordt gereageerd door het beoogde doelpubliek. Dan weet je dat je een waardevol project bent gestart en dan kan die extra inspanning er wel bij (lacht).”

Na zulke enthousiaste reacties loopt het natuurlijk allemaal van een leien dakje?

Laurence: “Niet te snel! We hadden het product alleen nog maar voorgesteld. Het moest ook nog gebouwd worden (lacht). En we moesten nog een team uitbouwen dat de bijhorende diensten kon verzorgen en het product aan de man kan brengen.

Bij het opstellen van de business case voor Schulinck in België moesten we ook kiezen met welke module we zouden beginnen, want meteen alle modules aanbieden die in Nederland al op de markt zijn, zou ons te ver hebben geleid in de opstartfase. Uit de feedback van de verschillende gemeenten hadden we begrepen dat gemeenten in omgevingsrecht de meest complexe en acute noden kenden, dus zijn we daarmee gestart. Daarna was het een kwestie van keihard werken om alles tot in de laatste details perfect te krijgen. We streven naar marktleiderschap, en we zijn ervan overtuigd dat we hiervoor alles in huis hebben, maar je krijgt zoiets niet cadeau. Je moet het zelf waarmaken.

Nu zijn we klaar voor de echte lancering. Vanaf september kunnen gemeenten een proefabonnement aanvragen én intekenen tegen voordelige voorwaarden.”

Jullie konden natuurlijk terugvallen op de expertise en het product in Nederland, en nu nog steeds. Hoe gaat dat in zijn werk?

Laurence: “Als basis was dat natuurlijk een vliegende start, maar de wet- en regelgeving in België zijn toch af en toe behoorlijk verschillend, dus er kwam nog wel wat aanpassingswerk bij kijken. Voor hosting van de infrastructuur, marketing en andere aspecten is Nederland verantwoordelijk. Maar er moet natuurlijk een liaison zijn met België voor elk aspect.”

Je bent dus vaak met Nederlandse en Belgische collega’s in contact. Merk je grote verschillen?

Laurence: “Je merkt toch dat de clichés vaak kloppen. Belgen zijn veel gereserveerder, verbloemen hun boodschap wat meer, en zijn bang om mensen voor het hoofd te stoten. De Nederlanders nemen geen blad voor de mond, ook al klinkt de boodschap dan wat harder. Ik vind het wel aangenaam werken met mijn Nederlandse collega’s.

Zulke grensoverschrijdende projecten werken echt wel verrijkend. Elk land en elke cultuur kent zijn eigenheid, en die leren kennen is echt een meerwaarde voor je carrière. Maar dat betekent niet dat je ook een Nederlands team van sales en experts op België moet loslaten: daarvoor heb je echt wel een lokaal team nodig.”

De verwachtingen zijn duidelijk hooggespannen na de enthousiaste reacties. Waarin ligt precies het unieke van Schulinck Omgevingsrecht?

Laurence: “Vooral dat we zo veel meer aanbieden dan enkel een volledige en steeds geactualiseerde databank. Naast die betrouwbare referentiebron krijg je ook nog eens toegang tot het advies en consultancy van experts in omgevingsrecht, en tot de content die zij vanuit hun expertise voortdurend creëren. Bovendien kunnen zij hun gemeentelijk beleid in het systeem invoeren, zodat het steeds voor alle betrokkenen beschikbaar is. En ze kunnen, als ze dat willen, hun beleid delen met andere gemeenten, zodat ze zowel van ons als van elkaar leren.”

Tot slot: wie is Laurence buiten Schulinck en Wolters Kluwer?

Laurence: “Een enthousiaste mama, eerst en vooral. Ik wil in mijn vrije tijd zo veel mogelijk genieten van het gezin, op alle mogelijke manieren. Daarnaast kook ik erg graag, en ben ik sinds de Coronacrisis weer veel aan het hardlopen: om de twee dagen trek ik mijn loopschoenen aan. ”

Laurence Vanhoenacker

  106