Nationale Veiligheidsraad: Nachtwinkels vroeger dicht, identificatie in horeca en mondmaker verplicht op publieke plaatsen


De Nationale Veiligheidsraad heeft op 23 juli 2020 beslist om de anti-covid-19-maatregelen weer aan te scherpen. De nieuwe maatregelen gaan in op zaterdag 25/7.

Vanaf zaterdag is het verplicht om een mondmasker te dragen op markten en brocantes, in drukke winkelstraten en op alle plaatsen waar veel mensen bijeen zijn, zodat de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kan worden. Een mondmasker wordt ook verplicht in de horeca, behalve wanneer men aan een tafeltje zit, en in de delen van de overheidsgebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek.

Nachtwinkels moeten opnieuw dicht vanaf 22 uur. Bovendien wordt de controle op nachtwinkels verstrengd.

Klanten van de horeca wordt gevraagd om een e-mailadres of telefoonnummer achter te laten waarop zij verwittigd kunnen worden in geval van een covid-19-besmetting. Die informatie mag voor geen enkel ander doel gebruikt worden en moet na 14 dagen vernietigd worden. De FOD Economie zal tegen zaterdag een model van formulier publiceren op zijn website.

De burgemeesters mogen op lokaal niveau strengere maatregelen afkondigen, ná overleg met de gouverneurs en de regionale autoriteiten. Dit om te vermijden dat er geen coherentie zou zijn tussen de maatregelen. De burgemeesters hebben ook de plicht om die maatregelen te communiceren.

Wie terugkeert uit het buitenland moet een formulier invullen met informatie over waar hij of zij geweest is, en met wie hij of zij in contact is geweest. Dat is op dit ogenblik nog niet verplicht, maar dat zou tegen zaterdag wel het geval zijn. Er zal dan ook een boete geheven worden als men het contactformulier niet invult. Opgelet! Het contactformulier moet altijd ingevuld worden – ook als men met de eigen wagen terugkeert en zelfs als dat te voet gebeurt...
Het bewuste contactformulier wordt momenteel trouwens herwerkt en gedigitaliseerd.

De eerder aangekondigde versoepeling voor de evenementensector gaat voorlopig niet door.

De bubbel van 15 blijft wel behouden, maar premier Wilmès waarschuwt dat dit geen definitieve verworvenheid is. Het adviesorgaan Celeval had voorgesteld om de bubbel terug te brengen tot 10, maar uit de cijfers blijkt dat het niet zozeer de bubbel is die voor een toename van het aantal besmettingen zorgt, maar wel grote bijeenkomsten naar aanleiding van familiefeesten en fuiven (bv. op café).

Al deze maatregelen moeten nu nog in een federaal ministerieel besluit gegoten worden, dat wellicht op vrijdag of zaterdag wordt gepubliceerd.

 

Bron:

Gepubliceerd op 24-07-2020

  92