Kamer keurt uitbreiding overbruggingsrecht zelfstandigen goed

Zelfstandigen die door de coronacrisis hun activiteiten moeten stopzetten of beperken, krijgen een vlottere toegang tot een uitkering via het overbruggingsrecht. In de Kamer werd daartoe unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. De uitbreiding zal voorlopig gelden voor de maanden maart en april.

Het gaat hier in de eerste plaats om horeca-, recreatie- en handelszaken die moeten sluiten. Het overbruggingsrecht komt neer op een sociale uitkering van 1.291,69 euro per maand, of 1.614,10 euro per maand met kinderlast. Zelfstandigen die deze uitkering krijgen, behouden ook hun rechten in de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Daarnaast wordt dit overbruggingsrecht ook uitgebreid naar zelfstandigen die hun activiteit onderbreken omwille van COVID-19 gedurende een minimumduur van zeven kalenderdagen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een zelfstandige die zelf in quarantaine zit of een ziek familielid heeft. Ook zaken die onrechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het noodplan, zoals bijvoorbeeld een krantenwinkel of broodjeszaak in de buurt van een bedrijventerrein of scholen die gesloten zijn, kunnen hier aanspraak op maken als zij nauwelijks klanten over de vloer krijgen.
 

Bron:

Gepubliceerd op 24-03-2020

  386