Forfait van 1.450 euro voor wie tijdelijk werkloos wordt

Werknemers die in het systeem van tijdelijke werkloosheid terechtkomen, zullen onmiddellijk een forfait van 1.450 euro per maand krijgen.

Momenteel gaat het om 400.000 personen maar door de recente maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, zal dat aantal spectaculair toenemen. Ter vergelijking: bij de financiële crisis in 2009 was op het piekmoment maar sprake van 100.000 personen in tijdelijke werkloosheid.

De RVA krijgt zeer veel aanvragen binnen. Veel mensen zitten voor het eerst in het systeem en voor hen moet telkens een nieuw dossier worden aangemaakt. Dit vraagt tijd. Daarom werkt de overheid nu met een forfait en wordt het saldo nadien uitbetaald. Wie al in het systeem zit, krijgt wel het volledig bedrag uitbetaald.

Eerder werd al beslist om de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid op te trekken van 65 procent naar 70 procent van het geplafonneerde loon. Het onderscheid tussen economische werkloosheid en werkloosheid wegens overmacht ging in elkaar op zodat de dossiers vlotter verwerkt kunnen worden.
Bron:

Gepubliceerd op 20-03-2020

  488