Flitsmarathon in de ‘groene sectoren’

Op 24 september wordt er geflitst in de land- en tuinbouwsector! Om hun actieplan tegen sociale fraude kracht bij te zetten, organiseert de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) een nationale flitscontrole in de ‘groene sectoren’. Dat zijn de paritaire comités met nummers 144, 145 en 132. Ook de inspectiediensten van de RVA nemen deel aan die actie.
 
De flitscontroles hebben vooral een ontradend effect. Maar het informatieve en preventieve karakter van de acties zal de inspectiediensten er niet van weerhouden om sancties op te leggen wanneer er ernstige inbreuken op de sociale wetgeving worden vastgesteld. Bovendien zijn er ook nog de gebruikelijke willekeurige controles. Dat kan op de weg of in een bedrijf. 
 
De SIOD heeft op zijn website een specifieke checklist voor de groene sectoren gepubliceerd. Denk aan het bewijs van inschrijving bij de RSZ, de Dimona-aangiften, het arbeidsreglement … Maar de lijst is niet exhaustief. Dit betekent dat de sociaal inspecteur sowieso het recht behoudt om alle documenten op te vragen die hij relevant acht voor zijn onderzoek.
 
Dit jaar werden al verschillende flitscontroles georganiseerd. In de schoonmaaksector, de elektrotechnische en bouwsector, de taxi- en vervoerssector en in de horeca. Nu is dus de land- en tuinbouwsector aan de beurt en op 22 november volgt de carwashsector.
Bron:

Gepubliceerd op 17-09-2019

  420