Covid-19: Welke maatregelen nam Brussel bovenop de federale anti-coronamaatregelen?

Op vrijdag 23 oktober 2020 gingen er strengere federale maatregelen in tegen het coronavirus. Maar het zwaar getroffen Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat nog een stapje verder.
Sinds maandag 27 oktober gelden op Brussels grondgebied nog de volgende beperkingen:
 1. Sportzalen en sportvoorzieningen gaan dicht. Behalve voor kinderen tot en met 12 jaar, scholen en profsporters.
 2. Alle activiteiten van culturele, feestelijke, folkloristische of recreatieve aard voor publiek worden geschrapt. Er zijn uitzonderingen voor kinderen tot en met 12 jaar en voor de scholen. Parken en speelpleinen voor kinderen tot en met 12 jaar blijven open.
 3. Activiteiten van jeugdbewegingen – ook van Vlaamse jeugdbewegingen die naar Brussel zouden trekken – zijn verboden. Hetzelfde geldt voor schoolreizen. De herfstkampen en -stages mogen wel nog doorgaan voor kinderen tot en met 12 jaar.
 4. Leuren is verboden. Net als prostitutie.
 5. Brussel laat alleen nog statistische betogingen toe met maximum 100 deelnemers, met respect voor de fysieke afstand en op voorwaarde dat de betrokken gemeente daarvoor toelating verleende.
 6. Het gewest verbiedt alle amateurwedstrijden. Trainen in groep kan alleen nog voor kinderen tot en met 12. En per spelertje mag er maar één begeleider aanwezig zijn. In de rest van het land blijven trainingen én wedstrijden voor amateurs toegelaten voor spelers tot en met 18 jaar.
 7. De gebedshuizen mogen alleen nog openblijven voor individuele bezinning of gebed. Er mogen maximum 100 personen tegelijk aanwezig zijn, met naleving van de anderhalvemeterregel. Elke religieuze plechtigheid is verboden. Behalve voor begrafenisceremonies (max. 15 personen), een religieus huwelijk (met enkel het bruidspaar, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst) of voor het opnemen van een religieuze plechtigheid (max. 10 personen).
 8. Een burgerlijk huwelijk kan enkel in aanwezigheid van het bruidspaar, hun getuigen, en de ambtenaar van de burgerlijke stand en zijn personeel.
 9. Winkels sluiten om 20 uur. Maximum 1 klant per 10m2, gedurende maximum 30 minuten. Alleen winkelen is dus de boodschap.
 10. Er geldt een totaalverbod om alcohol te gebruiken in de openbare ruimte.
 11. Elke persoon van 13 jaar of ouder moet een mondmasker dragen op álle openbare plaatsen en privéplaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn. Tot nu moest men enkel een mondmasker bij zich hebben; opzetten moest alleen op drukke plaatsen waar de anderhalvemeterregel niet gerespecteerd kon worden. Er zijn nog maar enkele uitzonderingen op de mondmaskerplicht: tijdens het beoefenen van sport (waar dat nog kan), tijdens het fietsen of steppen, bij het uitvoeren van intensief fysiek werk op de openbare weg, en voor sommige mensen met een handicap.
Al deze maatregelen zijn ingegaan op maandag 26 oktober 2020, en ze gelden – net als de federale maatregelen – tot en met 19 november 2020. Het vorige Brusselse besluit, van 7 oktober en gewijzigd op 12 oktober, wordt opgeheven.
Bron:

Gepubliceerd op 28-10-2020

  58