COVID-19: Wat met de geplande vakantiedagen tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?

Een werknemer heeft vakantie gepland, de werkgever ging akkoord, maar tijdens diezelfde periode voert de werkgever tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in binnen de onderneming. Heeft de werknemer nu vakantie en recht op vakantiegeld? Of is de werknemer tijdelijk werkloos en heeft hij of zij recht op een werkloosheidsuitkering?

Tijdelijke werkloosheid is niet mogelijk op geplande vakantiedagen. Ook al heeft de werkgever voor die periode tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevoerd, de werknemer is niet tijdelijk werkloos tijdens de geplande vakantiedagen. Werknemers krijgen dus geen werkloosheidsuitkering tijdens die geplande vakantiedagen, maar wel vakantiegeld. Een bediende ontvangt loon van de werkgever voor een vakantiedag (enkel vakantiegeld). Een arbeider ontvangt vakantiegeld van de vakantiekas.
Een werknemer en een werkgever kan niet eenzijdig die geplande vakantiedagen annuleren of verplaatsen. Gaan werkgever en werknemer echter akkoord om de geplande vakantie te annuleren, dan is de werknemer wel tijdelijks werkloos wegens overmacht voor die periode.

Gepubliceerd op 08-04-2020

partena_professional
Partena Professional
  2928