Covid-19: Brussel behoudt avondklok, maar versoepelt avondsluiting winkels

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten voedingswinkels en andere handelszaken om 20 uur ’s avonds de deuren sluiten. Dat is één van de maatregelen die Brussels minister-president Rudi Vervoort nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar met de eindejaarsfeesten in aantocht leidt die maatregel tot een ongewoon grote drukte in de vroege avonduren, en dat was ook niet de bedoeling. Vandaar dat de voedingswinkels en de andere handelszaken nu tot en met 31 december 2020 mogen openblijven tot 21 uur ‘s avonds.
Daarna moeten ze terug dicht om 20 uur. En dit alvast tot en met 15 januari 2021.
En tot en met 15 januari 2021 is het op het grondgebied van het gewest ook verboden om alcohol te verbruiken in de openbare ruimte, en is het dragen van een mondmasker verplicht op alle openbare en voor het publiek toegankelijke private plaatsen. Dat laatste hoeft niet bij het beoefenen van een sport, bij het uitvoeren van intensief fysiek werk en om medische redenen. Oorspronkelijk golden deze maatregelen tot en met 13 december 2020, maar Brussel verlengt ze nu tot half januari. Dit jaar dus geen nieuwsjaardrink op de Grote Markt.
Brussel verlengt tot slot ook de avondklok. Tot en met 15 januari 2021 is het verboden om zich tussen 22u ’s avonds en 6u ’s morgens op de openbare weg of in een openbare ruimte te bevinden. Brussel maakt wel een uitzondering voor personen die zich om beroepsredenen of voor een stage moeten verplaatsen, voor personen die bijstand of dringende zorgen verstrekken, om medische redenen en diergeneeskundige spoedgevallen, en in situaties van partner- of gezinsgeweld. Wie gaat shoppen tot 21 uur zal zich wél naar huis moeten haasten.
In werking op: 11 december 2020.
Bron:

Gepubliceerd op 15-12-2020

  226