Coronavirus COVID-19: Verplicht sluitingsuur tegen opflakkering van corona in Brussel

In navolging van de federale overheid versoepelt het Brussels Gewest de mondmaskerplicht. Maar het gewest voert wel een verplicht sluitingsuur in voor voedings- en drankenwinkels en cafés. De restaurants blijven voorlopig buiten schot, maar op diverse plaatsen komt er een eet- en drinkverbod. En dit gedurende 3 weken. Opmerkelijk: enkele maatregelen zijn gisteren nog ingegaan. Dat is: op 28 september 2020, om 18u – dat is op het moment dat ze werden bekendgemaakt in een extra avondeditie van het Belgisch Staatsblad.

Mondmasker

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet elke persoon vanaf 12 jaar een mondmasker bij zich hebben. Maar hij moet het mondmasker enkel opzetten als het onmogelijk is om een afstand van anderhalve meter te bewaren tegenover elke andere persoon.
Een mondmasker is hier: elke voorziening of elke lap stof die de neus én de mond van een persoon volledig bedekt.
Wie om medische redenen geen mondmasker kan dragen, moet permanent een gelaatsscherm bij zich hebben en moet dat ook opzetten wanneer de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kan worden. Personen met een handicap die hen verhindert om een gelaatsscherm op te zetten, hoeven dat niet te doen, maar moeten wel altijd fysiek afstand houden.
Tot nu was het in Brussel altijd verplicht om een mondmasker te dragen.
Deze versoepeling gaat in op 1 oktober 2020 en dat is ook zo in de andere gewesten.

Horeca, voedingszaken, boekhandels, markten, kermissen en winkelcomplexen

Anders dan in de andere gewesten, moeten in Brussel de bars (Nace-code 56.301) en alle andere gelegenheden waar alcohol wordt gedronken sluiten om 11 uur ’s avonds. Zij moeten zeker dicht blijven tot 6 uur ’s morgens. Restaurants vallen niet onder deze maatregel, ‘omdat de specifieke regels van registratie, zittende consumptie, afstand tussen de tafels e.d. er beter worden toegepast dan in andere gelegenheden’.
Boekhandels die beschikken over een speelruimte en alle andere (sic?) winkels die drank of voeding verkopen, ook al is dit een nevenactiviteit’, moeten om 22 uur dicht gaan.
Bovendien is het verboden om op ‘markten, kermissen en elke andere plaats waar meerdere handelszaken in de buitenlucht zijn samengebracht’ dranken, voeding of enige vorm van snacks te nuttigen.
Deze maatregelen zijn ingegaan op maandag 28 september 2020, om 18 uur ’s avonds, en gelden gedurende 3 weken. Dus tot maandag 19 oktober, om 18u.

Gepubliceerd op 01-10-2020

  142