Coronavirus COVID-19: Riziv betaalt tests vanaf 1 maart terug aan risicogroepen

In het bijzonderemachtenbesluit nr. 20 besliste de federale regering dat de ziekteverzekering alleen zou tussenkomen in het opsporen van antilichamen tegen het SARS-CoV-2-virus bij het personeel van bepaalde risico-inrichtingen. En dit zolang er een tekort is aan testmateriaal. Dat is: zolang het KB van 17 maart 2020 op de snelle tests van kracht is. Met een bijzonderemachtenbesluit nr. 28 preciseert de regering nu dat dit recht op tussenkomst van het Riziv niet ingaat op 3 juni, zoals het uitvoeringsbesluit doet veronderstellen, maar wel op 1 maart 2020.
Het Riziv vergoedt de tests via immunoassay bij: ‘zorgverleners en personeel, werkzaam in ziekenhuizen, klinische laboratoria of collectiviteiten, met een hoge besmettingsgraad (Covid-diensten, woonzorgcentra of klinische laboratoria), in het kader van het lokaal risicomanagement’. Daarnaast komt het Riziv nog tussen in de testkosten van 3 groepen van gehospitaliseerde en ambulante patiënten – los van hun werkomgeving.
De vergoedingsbasis bedraagt 9,6 euro. Er is géén persoonlijk aandeel en er mogen ook geen ereloonsupplementen aangerekend worden.

Gepubliceerd op 09-06-2020

  146