Coronavirus COVID-19: Nationale Veiligheidsraad beperkt quarantaineplicht

Tijdens de persconferentie over de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020 liet premier Wilmès weten dat de quarantaineplicht vanaf 1 oktober 2020 wordt ingekort van 14 tot 7 dagen.

Een werknemer die symptomen heeft, plaatst zichzelf meteen in quarantaine gedurende 7 dagen en laat zich zo snel mogelijk testen. Is de test positief, dan blijft hij in quarantaine. Is de test negatief, dan mag hij na 7 dagen uit quarantaine komen als de gezondheidstoestand dat toelaat.

Een werknemer die nauwe contacten heeft gehad met een persoon die positief testte, bv. met een besmette collega, gaat zo snel mogelijk in quarantaine voor 7 dagen. Die 7 dagen beginnen te tellen vanaf de dag van het laatste nauwe contact. De betrokkene is verplicht om zich te laten testen op de 5e dag van de quarantaine. Bij een positieve test, wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd. Bij een negatieve test, mag deze persoon na afloop van 7 dagen uit quarantaine komen.

Quarantaine is echter niet nodig als de betrokkene niet in nauw contact is geweest met een besmet persoon. Wilmés gaf ook een invulling aan het begrip ‘nauw contact’. Dat is: fysiek dicht bij iemand geweest zijn die geen huisgenoot is, voor langer dan 15 minuten, zonder veiligheidsafstand en zonder mondmasker. Elke inwoner van ons land mag per maand nauwe contacten hebben met maximaal 5 personen, buiten de eigen huisgenoten. Dat zijn dus personen die u een knuffel kunt geven, met wie u een glas kunt gaan drinken of met wie u aan tafel kunt gaan zonder veiligheidsafstand.

Ook voor de oranje en rode zones verandert er het één en ander. Reizen naar oranje en rode zones is niet langer verboden, maar wordt wel sterk afgeraden. België stelt zich zo in lijn met de andere Europese partners. Voor wie terugkomt uit een oranje zone is er géén testplicht meer. Wie terugkeert uit een rode zone, gaat in quarantaine voor 7 dagen en laat zich testen op de 5e dag. Die wordt dus beschouwd als een risicopersoon.

Er zijn 2 uitzonderingen op de quarantaineplicht na een verblijf in de rode zone. De reiziger kan vrijstelling van quarantaine krijgen na het invullen van een autoevaluatieformulier en de er is automatisch vrijstelling van quarantaine voor wie minder dan 48 uur in een rode zone was.

De premier kondigde daarnaast nog andere nieuwe maatregelen af. Zo werkt Celeval aan een barometer, die moet toelaten om op lokaal niveau strengere maatregelen toe te passen als het aantal hospitalisaties er stijgt (er zijn nog andere criteria). Er worden meer depistagecentra opgericht en er komt een dispatching-systeem om het aantal te testen personen beter te kunnen spreiden over de testcentra. En, niet te vergeten, op 30 september wordt de Corona Alert-app gelanceerd voor contacttracing. 

Bron:

Gepubliceerd op 24-09-2020

  1459