Cao nr. 98/6: Met ecocheques kan je ook hoverboards, eenwielers en losse batterijen aankopen

Vanaf 1 september 2019 komen méér producten in aanmerking voor ecocheques. Dat zijn de partners uit de Nationale Arbeidsraad (NAR) overeengekomen in hun collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98/6. De wijzigingen situeren zich in de subrubrieken ‘Milieuvriendelijke en duurzame mobiliteit’ en ‘Duurzaam tuinieren’.

Milieuvriendelijke en duurzame mobiliteit

De wet van 17 maart 2019 zegt welke vervoermiddelen beschouwd worden als vormen van ‘zachte mobiliteit’. De NAR geeft nu diezelfde invulling aan het begrip ‘duurzame mobiliteit’ uit de ecochequesreglementering. Daardoor komen vanaf 1 september méér vervoersmodi in aanmerking voor ecocheques. Namelijk: “Alle fietsen, speedpedelecs, steps, eenwielers, hoverboards, zonder motor of met elektrische motor, en alle elektrische scooters en toebehoren.

Duurzaam tuinieren

Binnen de subrubriek duurzaam tuinieren geven ‘Alle elektrische of niet gemotoriseerde tuingereedschappen’ nu al recht op ecocheques. Maar vanaf 1 september kan je ook de batterijen en accu’s die nodig zijn voor de elektrische tuingereedschappen, aankopen met ecocheques.

Op de wachtlijst

Duurzame landbouwproducten, korte-keten-vakantiewoningen en bepaalde artisanale producten komen volgens de NAR-leden ook in aanmerking, maar zij kunnen voorlopig niet op de ecochequeslijst geplaatst worden omdat er ‘nog geen onbetwistbare criteria of betrouwbare systemen van certificering of labeling’ voor bestaan.
De NAR maant de wetgever aan om daar werk van te maken.
Misschien halen die producten wel de volgende update van de ecochequeslijst. Die is voorzien voor september 2020. Suggesties voor updates moeten op 30 juni 2020 binnen zijn bij de NAR.
Bron:

Gepubliceerd op 09-08-2019

  1052