Justitie & Diversiteit
Op 1 januari 2015 bereikten we in België een historische piek van om en bij de 11% mensen van vreemde originevreemdelingen. Men spreekt zelfs van ‘superdiversiteit’ om de actuele toestand in de grootsteden te beschrijven. De toenemende diversiteit daagt ons uit om niet meer te vertrekken vanuit de dingen die we (denken te) kennen, maar dwingt ons om onze eigen fundamenten en vanzelfsprekendheden telkens opnieuw in vraag te stellen en met andere ogen te leren kijken naar de sociale realiteit. Zo ook op het vlak van Justitie. Op welke manier kan de Justitie van de toekomst rekening houden met een steeds gediversifieerder publiek?
Justitie & Welzijn
Het is evident dat Justitie bij haar optreden alles in het werkt stelt om onnodige schade te vermijden. Een aantal recente initiatieven illustreren echter de mogelijkheid die Justitie heeft om zelfs het welzijn van mensen te bevorderen zonder daarbij tekort te doen aan haar rol als hoeder van alle burgers. Het zoeken naar een balans voor het welzijn van de partijen in het geding of de daders, slachtoffers, getuigen en de samenleving is dan ook een boeiende uitdaging. De vraag stelt zich dus of Justitie anders kan (samen)werken om het welzijn en het gevoel van rechtvaardigheid bij de burgers te verhogen.
Justitie & management
Management is zeker een middel om het werk van de professionelen te verbeteren. De vraag is echter welke kansen het modern beheer van justitie biedt om de dienstverlening aan de burger en de samenleving te optimaliseren. Loskomen van de bestaande manieren van werken en structuren is echter niet gemakkelijk, maar noodzakelijk opdat justitie ook in de toekomst mee voor vrede in de samenleving kan zorgen. We stellen ons de vraag welke verbeteringen in de werking van Justitie voor de burger ook echt iets opleveren?