Adviesplicht verzekeringsmakelaar

VrouwHet hof van beroep te Antwerpen beantwoordt de vraag of verzekeringsmakelaars de prostitutiebuurten in Vlaanderen behoren te kennen. De verzekeringnemer meende namelijk dat de makelaar wist of minstens behoorde te weten dat het voor brand verzekerde pand een bordeel was. Hij stelt dat de makelaar hem niet correct geadviseerd heeft door hem niet te wijzen op zijn ‘vergissingen’ in de verzekeringsaanvraag alsook op de mogelijke gevolgen daarvan. Dit arrest verscheen op 18 mei 2016 in het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) (afl. 342) samen met een korte bespreking van Daily Wuyts. Hierna vindt u het kopje bij dit arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 23 september 2015. 

Verzekeringsmakelaar – informatie- en adviesplicht – kennis van de makelaar – kennis van de verzekeraar

Een verzekeringsmakelaar die een nieuwe klant adviseert en informeert bij het aangaan van een (brand)verzekeringsovereenkomst, behoort op basis van een omschrijving van het te verzekeren pand als ‘taverne-bar’, de beperkte en late openingsuren alsook de locatie van het pand niet te weten dat het in feite gaat om een bordeel.


Bron: Antwerpen 23 september 2015, NjW 2016, afl. 342, 394.

De volledige tekst vindt u in het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW). Klik hier voor meer informatie over het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW), alsook voor de abonnementsvoorwaarden.

NjW kan ook gelezen worden op smartphone en tablet. Wie al een abonnement heeft op de papieren versie geniet van een voordeeltarief. Klik hier voor meer informatie over NjW mobiel. 

>>> Als u nu een jaarabonnement neemt op NjW ontvangt u gratis de uitspraak en de bespreking van Daily Wuyts in pdf-formaat. Zend hiervoor een e-mail met vermelding van alle vereiste contactgegevens voor de levering en facturatie van uw abonnement naar: njw@wolterskluwer.be.

De website van NjW: www.e-njw.be

Op Jura vindt u meer rechtsleer over de informatieplicht van de verzekeringsmakelaar.


Gepubliceerd op 18-05-2016

  310