Professor Brice De Ruyver overleden

Vanochtend, 19 oktober 2017, is professor Brice De Ruyver plots overleden. Hij werd 62 jaar. Professor De Ruyver kende een rijk gevulde loopbaan aan de UGent en doceerde strafrecht, strafrechtelijk beleid en drugsbeleid aan de faculteit Recht en Criminologie in Gent.  

Gepubliceerd op 19-10-2017

brice-de-ruyver-h520q85_z2009_35_027

Hij was promotor van tientallen veiligheids- en drugsgerelateerde wetenschappelijke onderzoeken en publiceerde ook talrijke artikelen en boekbijdragen over deze en andere materies. Jarenlang fungeerde hij in de Wetstraat in Brussel als adviseur veiligheid en binnenlandse zaken. Zo was hij één van de architecten van de politiehervorming en was hij lang veiligheidsadviseur van de regering-Verhofstadt. Daarnaast zetelde hij in een heel aantal parlementaire onderzoekscommissies als veiligheidsexpert, zoals in de commissie rond mensenhandel en de affaire Dutroux. Hij zou initieel ook zetelen in de onderzoekscommissie die de aanslagen van 22 maart 2016 onderzocht, maar weigerde uiteindelijk zijn aanstelling nadat de meerderheid en de oppositie niet tot een akkoord konden komen over zijn onafhankelijkheid. 

Rector van de UGent Rik Van de Walle: 'We verliezen een groot academicus en een leermeester voor velen. Zijn biotoop was de universiteit maar hij heeft zijn onderzoek en zijn inzichten altijd ten dienste gesteld van de maatschappij. Als wetenschapper heeft hij zich nooit beperkt tot onderzoeksrapporten en wetenschappelijke publicaties. Brice De Ruyver is cruciaal geweest voor het veiligheidsbeleid in ons land. We zullen hem heel hard missen, als collega en als mens.'

Hij schreef mee aan de editie strafrecht van de reeks verslagboeken van de Gandaius Postuniversitaire Cyclus (studiedagen georganiseerd door de Gentse Rechtsfaculteit), uitgegeven bij Wolters Kluwer. 

  1670