Wie draait op voor de kosten wanneer een activiteit niet kan doorgaan omwille van corona?

Ministerieel besluit betreffende de privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, festieve, folkloristische, sportieve en recreatieve aard

Bij besluit van 13 maart 2020, dat op 18 maart nog eens bevestigd werd, verbood de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken alle privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, sportieve en recreatieve aard. In een aanvullend besluit legt zijn federale collega van Economie en Werk uit wie daarvoor de rekening betaalt.

Als een activiteit van culturele, maatschappelijke, festieve of feestelijke, folkloristische, sportieve of recreatieve aard niet kan doorgaan omwille van de coronacrisis, bezorgt de organisator van het evenement een tegoedbon aan al diegenen die een toegangsticket kochten.
De organisator hoeft geen tegoedbon te bezorgen aan diegenen die recht hadden op een gratis toegangsticket.

Een tegoedbon kán:
  • Als de activiteit op een latere datum georganiseerd wordt op dezelfde plaats, of op een plaats die in de buurt ligt.
  • Als die activiteit georganiseerd wordt binnen het jaar na het uitreiken van de tegoedbon.
  • De tegoedbon ‘vertegenwoordigt de volledige waarde van het bedrag dat voor het oorspronkelijke toegangsbewijs werd betaald’.
  • Er worden de houder geen kosten aangerekend voor het afleveren van de tegoedbon.
  • Op de tegoedbon staat uitdrukkelijk dat die werd afgeleverd omwille van de coronacrisis.

De houder van het ticket kan echter eisen dat het ticket terugbetaald wordt als hij kan bewijzen dat hij verhinderd is op de nieuwe datum waarop het evenement zal plaatsvinden.

Ook als het evenement niet opnieuw georganiseerd wordt, heeft de houder van het toegangsbewijs recht op terugbetaling van zijn ticket of tegoedbon, tegen de prijs van het oorspronkelijke toegangsbewijs.
De organisator moet het ticket dan tegen 19 juni 2020 ten laatste terugbetalen.

Zie ook:
Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS 13 maart 2020; en Erratum, BS 14 maart 2020.
Ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken, BS 18 maart 2020.
Carine Govaert
  491