Vanaf 3 november 2020 ‘fase oranje’ voor toepassing nieuwe basismaatregelen Vlaams woonbeleid tijdens coronaviruspandemie

Ministerieel besluit tot vaststelling van de fase van de coronaviruspandemie in het woonbeleid

Vanaf 3 november 2020 geldt ‘fase oranje’ voor de toepassing van de nieuwe basismaatregelen voor het Vlaams woonbeleid tijdens de coronaviruspandemie. Dat laat Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele, weten via zijn besluit van 23 oktober 2020.

Nieuwe basismaatregelen

Vanaf 3 november 2020 gelden er nieuwe basismaatregelen voor het Vlaams woonbeleid tijdens de coronaviruspandemie. Deze nieuwe maatregelen staan in het besluit van de Vlaamse Regering van 23 oktober 2020. Dit besluit vormt, samen met het ‘Protocol Woningmarkt’, het basiskader voor de werking van de Vlaamse woningmarkt tijdens de pandemie.
De toepassing van deze maatregelen hangt af van de fase waarin de coronaviruspandemie zich bevindt : groen, geel, oranje of rood.

Opgelet ! Het Protocol Woningmarkt treedt pas in werking na zijn bekendmaking het Belgisch Staatsblad. Het protocol verscheen (tot 3 november 2020) nog niet in het Belgisch Staatsblad.

Fase oranje vanaf 3 november 2020

Minister van Wonen, Matthias Diependaele, kondigt via zijn besluit van 23 oktober 2020 aan dat vanaf 3 november 2020 ‘fase oranje’ geldt voor de toepassing van de nieuwe basismaatregelen voor het Vlaams woonbeleid tijdens de coronaviruspandemie.
Deze fase is van toepassing voor heel het grondgebied van het Vlaamse Gewest.

Tijdens ‘fase oranje’ is er een systematische transmissie van besmettingen in de samenleving. Er zijn alleenstaande of geïsoleerde clusteruitbraken. Contacten tussen mogelijke verspreiders worden tot het essentiële beperkt en vinden plaats binnen een context waar risicofactoren zo veel mogelijk onder controle zijn gebracht.

De toepassing van de maatregelen die in het besluit van de Vlaamse Regering van 23 oktober 2020 staan, hangt af van de fase waarin de coronaviruspandemie zich bevindt:
  • fase groen: er is een vaccin beschikbaar en/of er is groepsimmuniteit. Alle contacten kunnen plaatsvinden. Handhygiëne (voor eten en na toiletbezoek) blijft noodzakelijk;
  • fase geel: er is een beperkte transmissie van besmettingen, waardoor verhoogde waakzaamheid is aangewezen. Contacten tussen mogelijke verspreiders worden beperkt. Functioneel noodzakelijke contacten kunnen doorgaan met inachtneming van de toepasselijke veiligheidsmaatregelen;
  • fase oranje: zie hierboven voor omschrijving;
  • fase rood: er zijn wijdverspreide besmettingen in de samenleving en er zijn nieuwe uitbraken en clusters. Contacten tussen mogelijke verspreiders moeten maximaal vermeden worden.

Elk van deze fasen kan van toepassing zijn voor het volledige grondgebied van het Vlaams Gewest of voor een duidelijk afgebakend deelgebied.

In werking

Het ministerieel besluit van 23 oktober 2020 treedt in werking op 3 november 2020.

Zie ook:
Christine Van Geel
Wolters Kluwer
  88