Technische normen voor e-sigaret

Ministerieel besluit betreffende technische normen voor het navulmechanisme van elektronische sigaretten

Vorig jaar kondigde de Europese Commissie al technische normen af voor het lekvrij navullen van elektronische sigaretten. De nicotinehoudende vloeistoffen in e-sigaretten en in de navulverpakkingen voor die sigaretten zijn immers toxisch.
De Europese normen bestaan uit technische voorschriften en een informatieplicht. Federaal minister van Volksgezondheid Maggy De Block neemt die Europese voorschriften nu integraal over in de Belgische wetgeving.
 
 
Om het risico op contact met de huid en het per ongeluk inslikken van de vloeistoffen zoveel mogelijk te beperken, bepalen de technische normen dat het navulmechanisme van elektronische sigaretten aan één van de volgende voorwaarden moet voldoen:
  • Ofwel wordt voor het navulmechanisme een navulverpakking gebruikt met een goed bevestigde nippel van ten minste 9 millimeter lang, die smaller is dan de opening van het reservoir van de elektronische sigaret, maar die tegelijker tijd toch goed past in die opening, en die voorzien is van een controlemechanisme dat niet meer dan 20 druppels navulling per minuut laat doorstromen bij ‘20 °C ± 5 °C en enkel atmosferische druk in verticale positie’.
  • Ofwel wordt er voor het navulmechanisme gewerkt met een dockingsysteem, dat enkel navulvloeistof in het reservoir van de e-sigaret laat vrijkomen als de elektronische sigaret met de navulverpakking verbonden is.
De gebruiksaanwijzing bij navulbare elektronische sigaretten en hun navulverpakkingen moet instructies bevatten voor het navullen. Met diagrammen.
Bij de types met nippel moet bovendien de breedte van de nippel of van de reservoiropening vermeld worden, zodat de consument de passende navulling kan kiezen. Om dezelfde reden moet bij de types met dockingsysteem vermeld worden wélk type van dockingsysteem er gebruikt werd.
Van toepassing:
  • België.
  • Vanaf 11 september 2017. Wettelijke regeling van inwerkingtreding 10 dagen na publicatie in BS.
Bron: Ministerieel besluit van 28 juli 2017 betreffende de technische normen voor het navulmechanisme van elektronische sigaretten, BS 1 september 2017.
Zie ook:
Carine Govaert
  448