I-KON II-slagpijpen op lijst erkende springstoffen

I-KON II-slagpijpen van de firma ‘Orica Canada Inc.’ uit het Canadese Brownsburg-Catham staan voortaan op de nationale springstoffenlijst. De Dienst Springstoffen voegt de pijpjes toe onder klasse B ‘munitie’, randnummer B1-3ter ‘elektronische slagpijpjes’, cijfer 8.

I-KON II is de opvolger van het I-KON systeem en is speciaal ontworpen voor het ontmijnen van complexe gebieden en grote oppervlakten en voor gebruik bij ondergrondse werken. In vergelijking met de eerste serie slagpijpen zorgt I-KON II onder meer voor een betere timing, betere controle en stabiliteit. De I-KON slagpijpen van het Canadese Orica zijn trouwens sinds december 2010 toegelaten in ons land. De jaren daarvoor waren alleen de pijpjes die geproduceerd werden door de firma Orica in het Duitse Troisdorf erkend in ons land.

De erkenning geldt trouwens alleen onder strikte voorwaarden. Zo mogen de elektronische pijpjes niet worden gebruikt in de ondergrondse werken van steenkoolmijnen, moeten ze voldoen aan een reeks technische voorwaarden (kracht, ontlading, enz.)en gelden strikte gebruiksvoorwaarden.

Bron:Kwaliteit en Veiligheid. - Dienst Reglementering Veiligheid. - Lijst der erkende springstoffen. - Randnummer B1-3ter, BS 3 maart 2016.
Zie ook Ministerieel besluit van 3 november 1958 houdende ambtelijke erkenning en indeling van de springstoffen, BS 24 december 1958. Kwaliteit en Veiligheid. Dienst der Springstoffen. Lijst der ambtelijk erkende springstoffen, BS 13 augustus 2003. Kwaliteit en Veiligheid. Dienst Reglementering Explosif en Gaz. Lijst der erkende springstoffen. Randnummer B1-3ter, BS 20 december 2010.

Laure Lemmens

Kwaliteit en Veiligheid - Dienst Reglementering Veiligheid Lijst der erkende springstoffen - Randnummer B1-3ter

Afkondigingsdatum : 03/03/2016
Publicatiedatum : 03/03/2016

Gepubliceerd op 08-03-2016

  125