Covid-19: Minister Diependaele kondigt ’fase rood’ af voor toepassing nieuwe basismaatregelen Vlaams woonbeleid

Ministerieel besluit tot vaststelling van de fase van de coronaviruspandemie in het woonbeleid

Vanaf 12 november 2020 geldt ‘fase rood’ voor de toepassing van de nieuwe basismaatregelen voor het Vlaams woonbeleid tijdens de coronaviruspandemie. Dat meldt Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele, in zijn besluit van 9 november 2020. Tot nog toe gold ‘fase oranje’.

Nieuwe basismaatregelen

Sinds 3 november 2020 gelden er nieuwe basismaatregelen voor het Vlaams woonbeleid tijdens de coronaviruspandemie. Die staan in het besluit van de Vlaamse Regering van 23 oktober 2020. Dit besluit vormt, samen met het ‘Protocol Woningmarkt’, het basiskader voor de werking van de Vlaamse woningmarkt tijdens de pandemie. Het Protocol Woningmarkt treedt pas in werking na zijn bekendmaking het Belgisch Staatsblad.
De toepassing van deze maatregelen hangt af van de fase waarin de coronaviruspandemie zich bevindt : groen, geel, oranje of rood.

Fase rood vanaf 12 november 2020

Minister van Wonen, Matthias Diependaele, kondigt nu via zijn besluit van 9 november 2020 aan dat vanaf 12 november 2020 ‘fase rood’ geldt voor de toepassing van de nieuwe basismaatregelen voor het Vlaams woonbeleid tijdens de coronaviruspandemie.
Deze fase is van toepassing voor heel het grondgebied van het Vlaamse Gewest.
Tot nog toe gold ‘fase oranje’ voor het hele Vlaamse grondgebied.

De toepassing van de maatregelen die in het besluit van de Vlaamse Regering van 23 oktober 2020 staan, hangt af van de fase waarin de coronaviruspandemie zich bevindt:
  • fase groen: er is een vaccin beschikbaar en/of er is groepsimmuniteit. Alle contacten kunnen plaatsvinden. Handhygiëne (voor eten en na toiletbezoek) blijft noodzakelijk;
  • fase geel: er is een beperkte transmissie van besmettingen, waardoor verhoogde waakzaamheid is aangewezen. Contacten tussen mogelijke verspreiders worden beperkt. Functioneel noodzakelijke contacten kunnen doorgaan met inachtneming van de toepasselijke veiligheidsmaatregelen;
  • fase oranje: er is een systematische transmissie van besmettingen in de samenleving. Er zijn alleenstaande of geïsoleerde clusteruitbraken. Contacten tussen mogelijke verspreiders worden tot het essentiële beperkt en vinden plaats binnen een context waar risicofactoren zo veel mogelijk onder controle zijn gebracht.
  • fase rood: er zijn wijdverspreide besmettingen in de samenleving en er zijn nieuwe uitbraken en clusters. Contacten tussen mogelijke verspreiders moeten maximaal vermeden worden.

Elk van deze fasen kan van toepassing zijn voor het volledige grondgebied van het Vlaams Gewest of voor een duidelijk afgebakend deelgebied.

In werking

Het ministerieel besluit van 9 november 2020 treedt in werking op 12 november 2020.

Het heft het ‘MB van 23 oktober 2020 tot vaststelling van de fase van de coronaviruspandemie in het woonbeleid’ vanaf dan volledig op.

Zie ook:
Christine Van Geel
Wolters Kluwer
  72