Centralisatie binnen vredegerechten heeft invloed op openingsuren griffies

In heel wat kantons met twee of meer zetels zijn de zetels gecentraliseerd op één plaats. Gevolg hiervan is dat – in bepaalde gevallen - de griffie van de zetel die is overgebracht de openingsuren overneemt van de griffie van de nieuwe vestigingsplaats. Wat ruimere openingsuren betekent: elke dag van 8.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.00 uur.

Die ruimere openingsuren zijn er voortaan voor:

  • de zetel Perwijs van het vredegerecht Geldenaken - Perwijs;
  • de zetel Overijse van het vredegerecht Overijse - Zaventem;
  • de zetel Zele van het vredegerecht Wetteren - Zele;
  • de zetel Kruishoutem van het vredegerecht Oudenaarde - Kruishoutem;
  • de zetel Herzele van het vredegerecht Zottegem - Herzele;
  • de zetel Nieuwpoort van het vredegerecht Veurne - Nieuwpoort;
  • de zetel Eghezée van het vredegerecht Gembloers - Eghezée; en
  • de zetel Komen-Waasten van het vredegerecht Moeskroen – Komen-Waasten.

De griffies van de drie gecentraliseerde zetels van het vredegerecht Virton – Florenville – Etalle zijn voortaan ook elke werkdag open in voor- en namiddag.

De griffies van de zetels Vielsalm en Houffalize van het vredegerecht Vielsalm – La-Roche-en-Ardenne – Houffalize zijn vanaf nu zowel op maandag, op woensdag als op donderdag open. Wel alleen in de voormiddag. Voor de griffie van de zetel La-Roche-en-Ardenne verandert er niets. Die blijft open op dinsdag en vrijdag in de voormiddag.

De griffies van de gecentraliseerde zetels Beauraing, Dinant en Gedinne van het gelijknamige vredegerecht zijn voortaan alle werkdagen open, maar alleen in de voormiddag. Eenzelfde openingsregeling is er voortaan voor de griffies van de zetels Ciney en Rochefort van het vredegerecht Ciney – Rochefort.

Tot slot is de griffie van het vredegerecht Tubeke voortaan ook in de namiddag open. Tot nu was dat alleen in de voormiddag.

Het nieuwe KB van 22 december 2016 treedt in werking op 26 januari 2017.

Bron:Koninklijk besluit van 22 december 2016 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 augustus 2001 tot vaststelling van de dagen en de uren waarop de griffies van de hoven en de rechtbanken open zijn, BS 16 januari 2017

Ilse Vogelaere

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 augustus 2001 tot vaststelling van de dagen en de uren waarop de griffies van de hoven en de rechtbanken open zijn

Afkondigingsdatum : 22/12/2016
Publicatiedatum : 16/01/2017

Gepubliceerd op 19-01-2017

  274