Afdeling Gent exclusief bevoegd voor belastinggeschillen

Met geschillen over de toepassing van een belastingwet moet men in de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen bij de afdeling Gent zijn. Die is daar exclusief bevoegd voor. De twee andere afdelingen, die van Dendermonde en van Oudenaarde, behandelen dergelijke burgerlijke geschillen niet. Dat staat in het nieuwe zaakverdelingsreglement van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen.

In strafzaken is de afdeling Gent ook exclusief bevoegd voor fiscale zaken en douane en accijnzen (correctionele kamers ten gronde).

Voor alle andere zaken geldt de gewone territoriale bevoegdheid van de drie afdelingen. De afdeling Gent heeft rechtsmacht op het grondgebied van de kantons Deinze, Eeklo, Merelbeke, Zelzate, Zomergem en de vijf kantons Gent. De afdeling Dendermonde op het grondgebied van de kantons Beveren, Dendermonde-Hammel, Lokeren, Ninove, Wetteren-Zele, de twee kantons Aalst en de twee kantons Sint-Niklaas. En de afdeling Oudenaarde tot slot op het grondgebied van de kantons Geraardsbergen-Brakel, Oudenaarde-Kruishoutem, Ronse en Zottegem-Herzele.

Het nieuwe KB van 16 februari 2016 treedt in werking op 1 maart 2016. Alle zaken die op die dag al aanhangig zijn in een afdeling worden daar verder afgehandeld.

Bron:Koninklijk besluit van 16 februari 2016 tot vaststelling van het zaakverdelingsreglement van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 maart 2014 betreffende de verdeling van de arbeidshoven, de rechtbanken van eerste aanleg, de arbeidsrechtbank, de rechtbank van koophandel en de politierechtbank in afdelingen, BS 22 februari 2016

Ilse Vogelaere

Koninklijk besluit tot vaststelling van het zaakverdelingsreglement van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 maart 2014 betreffende de verdeling van de arbeidshoven, de rechtbanken van eerste aanleg, de arbeidsrechtbank, de rechtbank van koophandel en de politierechtbank in afdelingen

Afkondigingsdatum : 16/02/2016
Publicatiedatum : 22/02/2016

Gepubliceerd op 25-02-2016

  198