'Wie bereid is te werken, moet basisloon krijgen'

SP.A-voorzitter John Crombez wil al wie bereid is om te werken een basisloon geven. Dat schrijft hij in zijn nieuwe boek "Ctrl+Alt+Del". Hij pleit voor een volledig nieuwe sociale zekerheid waarbij komaf wordt gemaakt met de vele statuten.

In zijn nieuwe boek doet John Crombez een reeks voorstellen om de huidige "vastgeroeste" regels te herdenken en opnieuw eerlijker en eenvoudiger te maken. Een basisloon dat een bescherming biedt tegen armoede, is een van de denksporen.

Crombez stelt voor om op te bouwen van een basisrecht van 30 uur per week en een loopbaan van 42 jaar. Wie meer presteert, verdient extra geld of tijd tijdens de loopbaan.

Voor wie niet (kan) werken, voorziet Crombez een basisloon. "Als mensen niet het geluk hebben om in het reguliere circuit verder te kunnen, komen ze vaak in de problemen", zegt hij. "We zijn zeer welvarend, maar we delen toch maar 250 of 400 euro uit aan mensen die een tegenslag hebben."

Tegenover dat basisloon moet dan wel werkbereidheid staan. "Als mensen minimum 30 uur beschikbaar zijn of een opleiding volgen, moeten ze de volle bescherming krijgen", zegt Crombez.

Mensen zijn "gedisconnecteerd"

Het uitgangspunt voor Crombez' boek is dat mensen de voorbije 35 jaar hard hebben gewerkt, maar te weinig hebben teruggekregen, of het nu gaat om loon, tijd of pensioen. "Het heeft bij veel mensen het vertrouwen in ons systeem gebroken", stelt Crombez vast. Ze zijn "gedisconnecteerd" van de maatschappij.

Daarom is volgens hem de tijd aangebroken om de regels te resetten (in computertaal op Ctrl+Alt+Del drukken) en buiten de bestaande systemen te denken. Crombez wil komaf maken met de vele statuten die in de loop der jaren zijn gecreƫerd om het systeem te handhaven, zonder het ooit echt te herdenken. (bron: de redactie - 8/1/2016)

Gepubliceerd op 08-01-2016

  108