'Water te diep voor modernisering stakingsrecht'

Gesprekken tussen vakbonden en werkgeversorganisaties, over een modernisering van het stakingsrecht, zijn opnieuw op niets uitgedraaid.

'De werkgevers vonden het belangrijk om een akkoord te bereiken over drie elementen', melden de vier werkgeversorganisaties. 'Eenn algemeen kader waarin bepaald stond wat kon en niet kon, duidelijke regels en procedures en een vorm van verantwoordelijkheid in geval van onwettelijke acties. Uit de onderhandelingen is echter gebleken dat dit niet mogelijk was. Het water bleek opnieuw te diep.'

De vakbonden benadrukken dat 'aan de actievrijheid en actiemiddelen niet mag worden geraakt'. 'Sterke vakbonden zijn meer dan ooit nodig om de welvaart te verdelen en ongelijkheid tegen te gaan, luidt het.

'Wij verwerpen elke vorm van geweld, van welke aard dan ook. Wij erkennen dat niemand een collectieve actie mag gebruiken om druk uit te oefenen op anderen en ze te dwingen illegaal en/of juridisch strafbaar te handelen. Niemand mag evenwel uitgesloten worden van deelname aan collectieve acties.'

Niet eerste keer

Eerder overleg binnen de Groep van Tien, waarin de kopstukken van vakbonden en werkgeversorganisaties zetelen, was vorige maand al mislukt. De bal kwam toen in het kamp van de federale regering terecht, maar die schoof hem meteen terug. Premier Michel zei toen in de Kamer dat hij zijn geloof behield in het sociaal overleg.

De sociale partners kregen twee weken de tijd om een nieuwe poging te ondernemen, maar ook die blijft dus zonder resultaat. De regering komt daardoor opnieuw aan zet.

Herenakkoord

Vakbonden en werkgevers hebben in 2002 een ‘herenakkoord’ gesloten met de werkgeversfederaties over wat kan en niet kan bij stakingacties van werknemers. Maar die afspraken zijn niet sluitend. Ze worden regelmatig overtreden. Daarom hopen werkgeversorganisaties VBO en Unizo samen met de vakbondsleiders nieuwe, meer verregaande afspraken te kunnen maken. (bron: de standaard)

Gepubliceerd op 17-03-2016

  79