‘‘Realistischere’ kmo’s werven minder aan’

Het aantal kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) in België dat denkt het komende jaar extra mensen aan te werven, is duidelijk gedaald tegenover drie maanden geleden. ‘Het pessimisme groeit niet, eerder het realisme’, stelt hr-dienstverlener SD Worx bij zijn driemaandelijkse rondvraag.

Drie maanden geleden dachten bijna drie op de tien kmo’s binnen een jaar meer mensen tewerk te stellen. Een gevolg van onder meer de taxshift, zo stelde SD Worx toen. Dat bleek een kortstondige opstoot, want nu gaat het nog om een op de vijf kmo’s. Dat is hetzelfde niveau als een half jaar geleden.

Het aantal kmo’s dat binnen een jaar minder personeel denkt te hebben, is niet even sterk gestegen. Vooral het status quo wint dus terrein. ‘De rondvraag leert ons dat we terug met onze beide voeten op de grond staan en we weer uitgaan van een gestage groei’, stelt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx.

Vooral in Vlaanderen denken minder kmo’s aan personeelsuitbreiding: van 30 procent drie maanden geleden naar 19 procent nu. Wallonië zakt van 29 naar 27 procent, Brussel van 20 naar 16 procent.

Uit de rondvraag blijkt nog dat de kmo’s allesbehalve zeker zijn of de openstaande vacatures vlot ingevuld zullen worden.

Ruim 550 bedrijven namen aan de enquête deel. De foutenmarge bedraagt 3 procent. (Bron: de standaard)

Gepubliceerd op 31-03-2016

  67