“Nieuw ouderschapsverlof is ramp voor kleine bedrijfjes”

Als de sociale partners hun zin krijgen, kunnen we binnenkort ouderschapsverlof aanvragen voor één namiddag per week, en dat veertig maanden lang. Een ramp voor kleine bedrijfjes, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). “Straks wil iedereen op woensdagnamiddag thuis blijven. En dat terwijl het aantal uitkeringen voor ouderschapsverlof zo al jaar na jaar toeneemt.” 

Dat ouderschapsverlof veel bijval kent, hoeft niet te verwonderen. “Maar het bezorgt werkgevers soms flink wat kopzorgen”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ. “Wanneer een werknemer voltijds ouderschapsverlof neemt, vindt de werkgever doorgaans snel een vervanger, al dan niet via interim. Maar een deeltijdse regeling is moeilijker op te vangen. Zeker voor micro-ondernemingen en kleinere kmo’s, waar de afwezigheid van één collega zich veel zwaarder laat voelen dan in een bedrijf dat enkele honderden medewerkers telt.”

Het NSZ is dan ook niet te spreken over de beslissing van de sociale partners (de organisatie zetelt zelf niet in de Groep van 10, nvdr.) om dat ouderschapsverlof binnenkort ook per halve dag mogelijk te maken. “Wie in dat 1/10de stelsel stapt, zal er ongetwijfeld voor kiezen om woensdagnamiddag vrij te nemen”, voorspelt Mattheeuws. “Vind maar eens een invaller die enkel op woensdagnamiddag wil komen werken, en dat veertig maanden lang. Tenzij de bedrijfsleider of de winkelier beslist om op woensdagnamiddag te sluiten, riskeren de weinige collega’s die dan wél aan de slag zijn het gelag te betalen: zij zullen nog maar eens een tandje moeten bijsteken. En dat terwijl nu al liefst 790.000 Vlamingen te veel stress hebben op het werk en 280.000 Vlamingen kampen met symptomen van burn-out, zoals jullie krant dit weekend schreef.”

(bron: nieuwsblad.be - 29/01/2017)  

Gepubliceerd op 31-01-2017

  54