Al bijna 20.000 flexi-jobbers

Het aantal flexi-jobbers in de horeca blijft toenemen. In het derde kwartaal van dit jaar waren het er al bijna 20.000. 'Ik wil de flexi-jobs uitbreiden naar bakkers, slagers en supermarkten', zegt staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD).

Sinds 1 december vorig jaar laat de federale overheid flexi-jobs toe in de horeca. Een flexi-job is er om mensen die minstens vier vijfde werken in eender welke sector, goedkoop te laten bijklussen bij een werkgever in de horecasector. Wie een vaste job in de horeca heeft, mag ook bijklussen, maar dan wel in een andere horecazaak.

Uit cijfers van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ) blijkt dat de gemiddelde flexi-jobber zo 160 euro per maand extra verdient. Meer dan de helft van de mensen die een flexi-job doen, zijn tussen de 25 en 39 jaar. Wekelijks werkt een flexi-jobber gemiddeld 3,5 uur aan een loon van 11,4 euro per uur.

Opvallend: de meerderheid (37 procent) werkt al als hoofdjob in de horeca. Verder komen veel flexi-jobbers uit de handelsector, de industrie en de interimsector. (bron: standaard.be - 19/10/2016)

Gepubliceerd op 20-10-2016

  88