6 manieren waarop werk zal veranderen in 2016

 Trends op de arbeidsmarkt of op kantoor duiken niet plots op. De meeste dienen zich al lang aan, om uiteindelijk door te breken. Het zakenblad Fast Company ziet zes trends die uw werkplek in 2016 doen veranderen.

1. Mobiliteit is de basis

De voorbije jaren zijn bedrijven en hun medewerkers meer en meer mobiel gaan werken. Maar in 2016 zal dit doorgedreven worden: mobiliteit wordt de basis. Medewerkers werken dan bijvoorbeeld eerder op verplaatsing dan op kantoor. Ook de arbeidsmarkt en rekrutering wordt mobieler en flexibeler: nieuwe mensen aanwerven gaat sneller, van één à twee maanden tot enkele dagen.

2. Opmars van onafhankelijke consultants

Bedrijven worden meer dan ooit netwerken van teams. Ook die teamleden worden steeds mobieler en onafhankelijker, onder meer in IT. Grote bedrijven of multinationals werven, naast hun samenwerking met klassieke outsourcingbedrijven, bijvoorbeeld steeds vaker onafhankelijke en gespecialiseerde consultants aan voor grote IT-projecten.

3. Minder PowerPoint, meer video

Op de Amerikaanse freelancejobsite Upwork daalt de vraag voor de kennis van PowerPoint, terwijl die voor (meer) dynamische presentatiemiddelen als Keynote en Prezi stijgt. Ook naar specialisten in videoverwerking is er veel vraag. Statische presentaties worden steeds meer ingeruild voor die met bewegende beelden.

4. Het recht op onbereikbaarheid

Technologie heeft de grens tussen werk en privé voor een groot stuk weggenomen. Meer en meer werkgevers beseffen dat de roep om (bijna) altijd bereikbaar te zijn (via e-mail of gsm) te luid wordt bij sommige medewerkers. Ze tonen hier meer begrip voor. Onbereikbaarheid wordt een recht.

5. Minder hiërarchie, meer samenwerking

Meer en meer (grote) organisaties werken minder hiërarchisch en minder top-down. Managers passen zich aan. Ze moeten meer focus leggen op samenwerken en inspireren. Anciënniteit of het aantal jaren dienst voor een organisatie is steeds minder van tel.

6. Gebruiksvriendelijkheid ook binnen de kantoormuren

Elementen als design en gebruiksvriendelijkheid waren tot voor kort niet echt een aandachtspunt voor HR- of IT-afdelingen. Dat verandert. Vandaag is het bijvoorbeeld nog vaak zo dat externe internettoepassingen, zoals voor e-commerce, erg gebruiksvriendelijk zijn, maar de eigen bedrijfssoftware totaal niet. Ook werknemers verdienen en verwachten in 2016 meer dan ooit gebruiksvriendelijke toepassingen. (bron: jobat - 12/1/2016)

Gepubliceerd op 12-01-2016

  59