‘OM heeft nog te veel reflex om alles voor de strafrechter te brengen’

 

Deze week in De Juristenkrant: een exclusief interview van justitiespecialist John De Wit met de nieuwe Antwerpse procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene. U leest het volledige interview deze week in De Juristenkrant (nr. 289 van 14 mei 2014). Hier alvast een voorsmaakje.


PatrickVandenbruwaeneHet verstek moet worden afgeschaft.’ Momenteel kunnen verdachten die opgeroepen worden in een strafzaak gewoon niet komen opdagen. Ze worden dan gevonnist in hun afwezigheid, bij verstek. Daarna kunnen ze tegen het vonnis verzet aantekenen en dan komt hun zaak opnieuw voor bij dezelfde rechtbank. Samen met de mogelijkheid tot beroep wordt dezelfde zaak dan vier keer behandeld. De nieuwe Antwerpse procureur-generaal wil het verstek afschaffen, naar Nederlands model.

 
Bovendien wil Vandenbruwaene dat het parket alle verdachten zelf voor de correctionele rechter kan brengen. De raadkamer zou daarin niet meer mogen tussenkomen.

Andere belangrijke punten uit zijn beleidsplan: tussenschotten binnen het openbaar ministerie opdoeken en richtlijnen ontwerpen voor de ‘bulkzaken’ om zo het beleidssepot te verminderen en daarvoor de parketsecretarissen inschakelen en herwaarderen.

Ook pleit hij ervoor om de parketsecretarissen meer juridische taken te geven. Zo zouden zij onder meer gewone minnelijke schikkingen kunnen afhandelen.

 
Over zijn eigen parket-generaal zegt hij dat er ‘geen reden is om diamantfraudes anders af te handelen’ dan onder zijn voorganger Yves Liégeois. Hij wil echter wel het Antwerpse parket-generaal in secties laten werken. Hij denkt aan een zestal secties, waaronder een grote financiële en fiscale sectie samen met het auditoraat-generaal.

Voor zijn beleid wil Vandenbruwaene rekening houden met de specifieke situaties in zijn ressort, met een eigen strafrechtelijk beleid voor het havengebied, de grootstad Antwerpen, de centrumsteden, de residentiële en eerder landelijke gebieden en de lange grensstrook met Nederland.

U leest het volledige interview deze week in De Juristenkrant (nr. 289 van 14 mei 2014).

Gepubliceerd op 15-05-2014

  130