Gevangenisarbeid voor externe aannemers zit in de lift

cellmade.jpgCellmade, de autonome dienst binnen de FOD Justitie die instaat voor de tewerkstelling en opleiding van gedetineerden, heeft in 2014 een omzet gedraaid van 6,34 miljoen euro. Dat is iets meer dan de 6,2 miljoen euro omzet die de Regie voor Gevangenisarbeid - waaruit Cellmade ontstond - in 2013 genereerde. In 2012 lag dit cijfer op 5,6 miljoen euro. Voor de eerste zeven maanden van 2015 merkt Henk Mortier, directeur van Cellmade, al een omzetstijging van 8 procent op.


Cellmade ontstond vorig jaar in november uit de Regie voor Gevangenisarbeid met als doel gevangenisarbeid bekender te maken bij bedrijfsleiders. Het effect van Cellmade op de 6,34 miljoen euro omzet van vorig jaar zal nog gering zijn, maar directeur van Cellmade Henk Mortier ziet dat de stijgende trend zich tijdens de eerste helft van 2015 doorzet. “Tijdens de eerste zeven maanden kunnen we al een omzetstijging noteren van 8 procent”, aldus Mortier, die trots is dat ze “ondanks de crisis stijgende cijfers kunnen voorleggen”.

De uiteindelijke winst van Cellmade wordt geïnvesteerd in het welzijn van de gevangenen - onder andere in fitnessvoorzieningen - en in de beroepsopleidingen die de gedetineerden kunnen volgen.

Mortier is tevreden dat gevangenisarbeid meer en meer bekendheid geniet bij bedrijven. “De gedetineerden aan de slag helpen is heel belangrijk in het re-integratieproces. Zo kunnen ze wat sparen, maar ook de penale boetes en de burgerlijke partijen terugbetalen.” “In totaal zijn er een duizendtal bedrijven die beroep doen op onze diensten, waarvan een 400-tal regelmatig onze gedetineerden inschakelen”, aldus nog Mortier.

(Bron: Belga)

Gepubliceerd op 17-08-2015

  179