De bende van Nijvel: the story continues…

BendeVanNijvelDe Bende van Nijvel is ondertussen een mythisch onderzoek geworden, met vorige week een onverwachte wending. Wij verzamelden voor u de berichtgeving van de afgelopen dagen.

Dat er een verdachte is opgepakt, voor het eerste in bijna 30 jaar onderzoek, zal u niet ontgaan zijn. Dat kon u bijvoorbeeld lezen in De Standaard. De verdachte was in 1997 al eens herkend op een robotfoto, wist De Morgen, maar DNA-analyse leverde toen niets op. Met nieuwe technieken zou dat wel kunnen.

VERJARING
De vraag is: zal het nog iets opleveren? Normaal verjaart het onderzoek na 30 jaar op 10 november 2015 en is het wellicht te laat om hem te vervolgen, bericht onder andere Gazet van Antwerpen. ‘Het onderzoek gaat gewoon door’, zeggen de procureurs-generaal van Luik en Bergen, Christian De Valkeneer en Ignacio de la Serna. De aanhouding houdt, zoals u weet, die verjaring niet tegen, daarom roept de procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, de toekomstige regering op om zich over de kwestie te buigen, kon u in De Standaard lezen.

Volgens De Valkeneer is het weinig waarschijnlijk dat er nog een assisenproces gehouden kan worden voordat de termijn wordt bereikt, onder meer door het onderzoekswerk dat nog moet worden verricht. Ook een maand geleden al pleitte hij ervoor om de verjaringstermijn op trekken voor alle misdrijven waarvoor een levenslange gevangenisstraf mogelijk is. Huidig minister van Justitie Annemie Turtelboom  voelt wel wel wat voor die verlengde verjaringstermijn, wist Knack. ‘We hebben na de verkiezingen anderhalf jaar om de verjaringstermijn te wijzigen’, zei Turtelboom op de VRT-radio. ‘We zullen voorbereidende teksten maken, zodat men vrij snel na de verkiezingen, en uiteraard na aanwijzingen van het parket, de verjaringstermijn kan verlengen.’ Het Laatste Nieuws bericht dat de minister er werk van maakt.

Eddy Vos, die 15 jaar lang het onderzoek leidde, betwijfelt dat er een veroordeling komt als de verjaringstermijn niet verlengd wordt. Hij zei er ook nog bij dat er destijds honderden mensen op de robotfoto’s herkend zijn. In De Standaard liet hij optekenen: 'Politici moeten nu eens A of B zeggen, of men de termijn verlengt of niet. Als de verjaringstermijn niet verlengd wordt, zullen we alleen maar een blik kunnen werpen op wat er mogelijk ooit gebeurd is.’

IDENTITEIT BEKEND GEMAAKT
Ondertussen is gebleken dat de verdachte in beroep gaat tegen zijn aanhouding. Zijn advocaat  zal binnen twee weken voor de kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen pleiten voor de vrijlating van zijn cliënt. Procureur-generaal de la Serna is er bovendien niet over te spreken dat bepaalde media zaterdag de identiteit van de verdachte bekend gemaakt hebben: ‘Eerst en vooral schenden ze zijn privacy en het vermoeden van onschuld. Daarnaast brengen ze het goed verloop van het onderzoek in het gedrang.’

LegalWorld blijft het voor u volgen.

Gepubliceerd op 20-05-2014

  217