Ziek tijdens vakantie: wat nu?

Een werknemer is ziek geworden tijdens zijn vakantie. Kan hij zijn vakantiedagen op een later tijdstip opnemen, of is hij deze kwijt?

Gepubliceerd op 11-08-2020

ziekte-tijdens-de-vakantie-wat-nu

Abonnees van SocialEye die niet onmiddellijk zelf het juiste antwoord vinden op hun vraag, kunnen bij hun opzoeking de hulp inroepen van onze medewerkers via de chatfunctie. Voor de lezers van LegalWorld, lichten we geregeld één van deze interessante vragen toe.

Dit hangt af van wanneer de werknemer juist ziek geworden is.

Als de werknemer arbeidsongeschikt wordt vóór het begin van de vakantie, dan worden de dagen die oorspronkelijk als vakantiedagen gepland waren, omgezet in ziektedagen. De werknemer kan de vakantiedagen dus op een later tijdstip opnemen. Voor de ziektedagen betaalt de werkgever gewaarborgd loon volgens de normale regels.

Wordt de werknemer echter ziek tijdens zijn vakantie, dan blijven deze ziektedagen toch vakantiedagen. De werknemer kan deze vakantiedagen dus niet op een later tijdstip opnemen. Hoewel dit in strijd is met de Europese regelgeving, heeft België zijn wetgeving nog steeds niet aangepast.

Bron: Chatvraag SocialEye

  868