Wet betreffende Werkbaar en Wendbaar Werk is verschenen

Werkbaar werkDe Wet betreffende Werkbaar en Wendbaar Werk werd gisteren, 15 maart, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet moet een antwoord bieden op de uitdagingen van de toekomst, in een arbeidsrecht dat voortdurend evolueert.


De bedoeling is om een verbetering van de arbeidsomstandigheden te bekomen om langer werken mogelijk te maken en het verhogen van de pensioenleeftijd realiseerbaar te maken. Deze verbetering van de arbeidsomstandigheden wordt bereikt door een beter beheer door de werknemer van zijn arbeidstijd en door de toename van zijn autonomie bij de organisatie ervan.

De glijdende uurroosters, het occasioneel telewerk, het loopbaansparen en het schenken van verlof maken deel uit van deze maatregelen die de werknemer moeten toelaten om meer vat te hebben op zijn werk en om zijn inspanningen beter te spreiden om het professioneel leven en het gezinsleven te verzoenen. De aandacht die geschonken wordt aan de opleiding moet hem de mogelijkheid geven om zich te verbeteren in zijn werk en om de verlenging van de duur van zijn beroepsloopbaan mogelijk te maken in goede omstandigheden.

Daarnaast werd ook gezorgd voor een verhoging van de flexibiliteit die de ondernemingen toelaat het hoofd te bieden aan de evolutie van de economie.

De flexibiliteit van de arbeidstijd, de vereenvoudiging van de deeltijdse arbeid en van het systeem van werkgeversgroeperingen, de mogelijkheid om arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid voor onbepaalde tijd te sluiten en de uitbreiding van de mogelijkheden van nachtarbeid in de sector van de e-commerce zijn instrumenten die ter beschikking zullen worden gesteld van de ondernemingen om concurrentieel te blijven binnen een context in permanente evolutie.

Bepaalde van deze maatregelen zijn onmiddellijk van toepassing, andere zijn onderworpen aan voorafgaande onderhandelingen. De FOD WASO geeft een overzicht van de maatregelen uit de nieuwe wet, waarbij telkens vermeld wordt of ze al dan niet onmiddellijk van toepassing zijn.

Bronnen:

Vicky BuelensMeer weten over de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk?

Dan is de opleiding over de wet wendbaar en werkbaar werk, het IPA 2017-2018 en de loonnormwetgeving iets voor u!

Advocate Vicky Buelens zorgt ervoor dat u weer helemaal mee bent.

Gepubliceerd op 16-03-2017

Berichttitel

Berichtomschrijving
  164