Wat verandert er op 1 april 2016?

1 aprilDe sociale en juridische wetgeving wordt frequent aangepast. Door de technische, vaak complexe natuur van deze veranderingen wordt het soms moeilijk voor werkgevers om het overzicht te behouden. Daarom brengt Annelies Baelus, Director Opleidingen bij Acerta Consult, u in duidelijke taal op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen van de komende maand.

1. Kmo-portefeuille
Vanaf 1 april treden nieuwe regels in voege met betrekking tot de kmo-portefeuille. Dit is een subsidiemaatregel die kleine en middelgrote Vlaamse ondernemingen en zelfstandigen ondersteunt om bijvoorbeeld opleiding te volgen, advies in te winnen, innovatieprojecten te doen, etc.

Kort samengevat zijn dit de nieuwe punten:

  1. één steunplafond in plaats van zes verschillende, met een tussenkomst van 30% voor middelgrote en 40% voor kleine ondernemingen. Deze tussenkomst geldt dus zowel voor opleiding als advies in de toekomst.
  2. De aanvraag zal eenvoudiger worden via een webtoepassing waarbij de dienstverlener enkel nog zal tussenkomen als er iets niet in orde is. Dat zal de snelheid en gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker verhogen.
  3. Er wordt een nieuwe “groeisubsidie” in het leven geroepen waarbij bedrijven die willen groeien door transformatie, innovatie of internationalisering een tussenkomst kunnen krijgen.

2. Taxshift
Verder treden de reeds lang aangekondigde taxshiftmaatregelen in werking vanaf 1 april. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de patronale basisbijdragen stelselmatig verminderen. In de eerste fase werkt men via de techniek van de structurele vermindering (hoge- en lageloongrens inclusief) maar in de komende jaren zullen de basisbijdragen zélf verminderd worden en verliest de structurele korting aan kracht. Werkgevers zullen het effect in 2016 al wel deels voelen, maar het gaat om een stappenplan dat jaar na jaar sterker wordt en als (voorlopig) eindpunt 2019 heeft. Deze maatregelen werden oorspronkelijk alleen aangekondigd voor werkgevers in de profitsector. Echter, ook de non-profit of social profit (werkgevers uit categorie 2 en 3) zullen een deel van de koek krijgen. Voor hen werd vanaf 1 januari jongstleden al een beperkte verhoging van de sociale Maribelsubsidies voorzien. Deze worden nog sterker vanaf 1 april 2016 en tijdens de komende jaren.

Zie hierover ook onze eerdere berichten: De sociale gevolgen van de taxshift voor u als werkgever! en Tax Shift Calculator berekent impact tax shift.

Annelies Baelus
Director Opleidingen bij Acerta Consult

Gepubliceerd op 30-03-2016

Berichttitel

Berichtomschrijving
  59