Vereenvoudiging ecocheques op komst?

Powered by SocialEye

loon ecochequeDe Nationale Arbeidsraad (NAR) is al geruime tijd bezig is met besprekingen om het systeem van de ecocheques te verbeteren en te vereenvoudigen. Een paar parlementaire initiatieven hebben die werkzaamheden nu in een stroomversnelling gebracht.

In zijn advies nr. 2.029 heeft de NAR een alternatief voorstel uitgewerkt, mét garanties voor het huidige (para)fiscale regime. Dit zijn de pijlers:

 1. Het systeem wordt volledig elektronisch. Vanaf 1 januari 2018 worden alleen nog elektronische ecocheques uitgereikt. Dit zal leiden tot een drastische vereenvoudiging en kostendaling. De meeste problemen met verlies, diefstal en ongebruikte cheques zouden op die manier worden opgelost.
 2. Er is sprake van één kaart waarop ecocheques en maaltijdcheques staan. 70% van de werknemers beschikt immers tegelijk over beide voordelen.
 3. Een taskforce binnen de NAR zal zich buigen over de lijst van producten en diensten die men met ecocheques kan aankopen. De raad zou uiterlijk op 15 mei 2017 tot een lijst komen die aanzienlijk eenvoudiger is, en die zal worden toegepast vanaf 1 juni 2017.
  Bedoeling is om te komen tot een eenvoudiger en ruimer aanbod via een lijst met louter generieke categorieën. De ecologische doelstelling blijft uiteraard overeind, maar niet langer in detail.
 4. De uitgevers zullen doelgerichte informatiecampagnes op touw zetten. Met aandacht voor digitale tools, zoals een applicatie of het scannen via een barcode. Voor handelaars zijn er specifieke campagnes van de uitgevers.
 5. De NAR zal dit proces permanent monitoren


Tot slot gaat de NAR in op het voorstel om de ecocheques om te zetten in een nettovergoeding. Volgens de sociale partners zijn daar belangrijke risico’s aan verbonden:

 • de ecologische doelstelling wordt ondergraven;
 • er is geen rechtszekerheid meer, terwijl het systeem deel uitmaakt van lopende sectorale onderhandelingen;
 • er bestaat een risico op een aanzienlijke budgettaire impact;
 • er is geen enkele garantie dat het bestaande (para)fiscale regime behouden blijft;
 • alle investeringen in een definitieve overgang naar de elektronische ecocheque zijn definitief verloren;
 • er is een belangrijk economisch risico: heel wat koopkracht dreigt af te vloeien naar het buitenland, of dreigt niet besteed te worden (1/3 van alle ecocheques die in omloop zijn zou niet in de Belgische economie terechtkomen).

Bron: NAR-advies nr. 2.029 

Steven Bellemans

Wolters Kluwer

SocialEye Benefits moduleMeer informatie over te toekenning en de sociale en fiscale behandeling van ecocheques, kan u vinden in SocialEye:

Voor een overzicht van de sectoren waar ecocheques toegekend kunnen worden, zie:

Gepubliceerd op 30-03-2017

Berichttitel

Berichtomschrijving
  238