RVA publiceert nieuwe lijst van gemeenten met hoge werkloosheid

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft op basis van de werkloosheidscijfers van juni 2015 een nieuwe lijst gepubliceerd met de gemeenten waar de werkloosheidsgraad minstens 20% hoger ligt dan het gemiddelde in de rest van het gewest. De lijst is geldig van 1 september 2015 tot 31 augustus 2016.Langdurig werklozen uit die gemeenten hebben langer recht op een integratie-uitkering wanneer ze een doorstromingsprogramma volgen. Hun werkgevers uit de openbare en non-profitsector mogen die uitkering dan ook langer aftrekken van het verschuldigde loon.Het gaat om 61 gemeenten. Dat zijn er 2 meer dan voor de periode van 1 september 2014 tot 31 augustus 2015:
  • Provincie Antwerpen: Antwerpen, Baarle-Hertog, Boom, Mechelen, Turnhout en Willebroek.
  • Provincie West-Vlaanderen: Blankenberge, Bredene, De Haan, De Panne, Knokke-Heist, Mesen, Middelkerke en Oostende.
  • Provincie Oost-Vlaanderen: Gent, Ronse en Sint-Niklaas.
  • Provincie Henegouwen: Bernissart, Binche, Boussu, Chapelle-lez-Herlaimont, Charlerloi, Châtelet, Colfontaine, Dour, Erquelinnes, Farciennes, Frameries, Hensies, La Louvière, Manage, Momignies, Mons, Morlanwelz, Péruwelz, Quaregnon en Quiévrain.
  • Provincie Luik: Dison, Herstal, Huy, Liège, Saint-Nicolas, Seraing en Verviers.
  • Provincie Limburg: Dilsen-Stokkem, Genk, Hasselt, Hamont-Achel, Lanaken, Leopoldsburg, Maasmechelen en Voeren.
  • Provincie Namen: Couvin, Dinant, Hastière en Viroinval.
  • Brussel: Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek.
Nieuwkomers zijn Willebroek, Middelkerke, Momignie, Péruwelz, Hasselt, Voeren, Dinant en Sint-Gillis. Maar Anderlecht, Borsbeek, Ravels, Anderlues, Vilvoorde en Merbes-le-Château zijn verdwenen uit de lijst.De doorstromingsprogramma’s worden onder andere ingericht door de gemeenten en de daaraan ondergeschikte instellingen, de OCMW's, de provincies, de gemeenschappen en de gewesten, en allerlei niet-commerciële verenigingen.Bedoeling is om via de programma’s te voldoen aan ‘collectieve maatschappelijke noden’ waaraan het gewone arbeidscircuit niet of onvoldoende tegemoetkomt. Denk bijvoorbeeld aan de socioculturele sector en het behoud van het leefmilieu.De werknemers in een erkend doorstromingsprogramma ontvangen globaal genomen een bedrag dat gelijk is aan het gewone loon voor de uitgeoefende functie. Maar de werkgever mag van het nettoloon de zogenaamde integratie-uitkering van de RVA aftrekken, na de fiscale en sociale inhoudingen.Let wel, de uitkering is gekoppeld aan bijkomende voorwaarden – met werkloosheidsattest. En de uitkering wordt in beginsel voor maximum 24 maanden toegekend.Maar er zijn uitzonderingen: één van die uitzonderingen geldt voor werknemers die wonen in een gemeente waarin de werkloosheidsgraad minstens 20% hoger ligt dan de gemiddelde werkloosheidsgraad in het betrokken gewest.Voor die gemeenten wordt de maximumtermijn opgetrokken tot 36 maanden.De RVA publiceert de lijst met die gemeenten jaarlijks in het Belgisch Staatsblad. Voor de telling van de maximumduur van 24 of 36 maanden, of van het aantal maanden tewerkstelling in een vroeger doorstromingsprogramma, worden onvolledige maanden als volledige maanden meegerekend.Het maandbedrag van de integratie-uitkering is afhankelijk van de uurregeling van de werknemer en is hoger voor werknemers uit gemeenten met hoge werkloosheid. Al kan de uitkering nooit hoger zijn dan het nettoloon.

Lijst met gemeenten voor de toepassing van het koninklijk besluit van 15 juli 1998 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 juni 1997 tot uitvoering van artikel 7, § 1, derde lid, m, van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders betreffende de doorstromingsprogramma's en het koninklijk besluit van 15 juli 1998 tot wijziging van de artikelen 78ter, 78sexies en 131quater van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, BS 10 augustus 2015 (lijst 2015-2016)

Lijst met gemeenten voor de toepassing van het koninklijk besluit van 15 juli 1998 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 juni 1997 tot uitvoering van artikel 7, § 1, derde lid, m, van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders betreffende de doorstromingsprogramma's en het koninklijk besluit van 15 juli 1998 tot wijziging van de artikelen 78ter, 78sexies en 131quater van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, BS 29 oktober 2014 (lijst 2015–2014)

Gepubliceerd op 10-09-2015

Berichttitel

Berichtomschrijving
  304