De rechtspraak van september becommentarieerd in SocialEye.
Gepubliceerd op 06-10-2020
De rechtspraak van september becommentarieerd in SocialEye.
Gepubliceerd op 06-10-2020
De meeste wetteksten zijn alleen perfect van toepassing met verduidelijking van de rechtspraak.
Daarom selecteren en analyseren specialisten in het sociaal recht in de databank Socialeye elke dag de praktijk van de rechtbanken en tribunalen met betrekking tot het sociaal recht (arbeids- en socialezekerheidsrecht).
Hier volgt een overzicht van de geanalyseerde beslissingen in de maand september 2020. Diepgaand commentaar op deze rechterlijke uitspraken is nu beschikbaar op SocialEye.
Schorsing van de arbeidsovereenkomst
Arbh. Brussel, 11 maart 2020, K.G. 2018/AB/808 (Terra Laboris)
Ouderschapsverlof - discriminatie: het Hof onderzoekt een kwestie van discriminatie, die wordt aangevoerd op grond van het feit dat onderbrekingsuitkeringen verschillend zijn voor werknemers onder de vijftig jaar en voor werknemers die die leeftijd hebben bereikt: voor het Hof is de bepaling van het Koninklijk Besluit van 2 januari 1991 die in deze twee hypothesen voorziet, niet discriminerend.
Verbreking van de arbeidsovereenkomst
Cass., 22 juni 2020, n° S.19.0035.F (Terra Laboris)
Inschakelingsovereenkomst-opleiding: het Hof wijst het beroep af. De Arbeidsrechtbank respecteerde het wettelijke mechanisme, aangezien zij van mening was dat FOREm de bevoegdheid had om te beslissen of de stagiair geschikt was om de beroepsactiviteit uit te oefenen; een beslissing die het bedrijf had kunnen ontslaan van de verplichting om hem in dienst te nemen en te laten werken.
Arbeidsh. Luik - Afdeling Luik, kamer 3-D, 12 december 2019 - 2018/AL/655 (C. PAIE en M. STRONGYLOS, Elegis)
CAO 109 en weigering van een opleiding: De houding van de werknemer in de loop van de uitvoering van de opzeggingstermijn (in casu het feit dat hij een tijdens de opzeggingstermijn voorgestelde opleiding niet volledig heeft gevolgd) kan een element zijn dat het niet kennelijk onredelijke karakter van het ontslag kan onderstrepen.
Arbh. Luik (afd. Luik), 12 februari 2020, A.R. 2018/AL/781 (Terra Laboris)
CAO 109 en de noodwendigheden van de onderneming: de wens van de werkgever om een evenwichtig loon ten opzichte van "de markt" te herstellen, terwijl de financiële capaciteiten van de onderneming niet worden ondermijnd, legt uiteindelijk een andere contractuele norm op aan de werknemer en de rechter preciseert verder dat de uitkoop van de ene onderneming door de andere niet toelaat dat de sterkte van de contractuele band wordt afgezwakt. De genomen beslissing is dus arbitrair en niet gebaseerd op de noodwendigheden van het bedrijf.
Arbh. Brussel, 6 maart 2020, A.R. 2019/AB/229 (Terra Laboris)
Nietigheid van een niet-concurrentiebeding: het Hof herinnert aan de regels betreffende het niet-concurrentiebeding: de voorwaarden voor de geldigheid ervan, de gevolgen ervan, de voorwaarden voor de verzaking eraan, alsook het relatieve karakter van de nietigheid ervan (alleen de werknemer kan zich erop beroepen) wanneer de wettelijke voorwaarden niet zijn vervuld.
Arbrb. Luik (D.Namen), 17 december 2019 - A.R. nr. 2017/1097/A (B. Altomare en M. Strongylos, ELEGIS)
Ernstige reden en termijn van drie dagen: het Hof is van oordeel dat het interne onderzoek voldoende bewijs heeft geleverd dat de werkgever voldoende kennis van de feiten had, aangezien de hoorzitting geen aanvullende informatie heeft opgeleverd. Op basis van deze vaststelling en zelfs als de door de werkgever aangevoerde ernstige reden wordt vastgesteld, is het ontslag onregelmatig en is er een opzegvergoeding verschuldigd.
Arbrb. Brussel, 1 september 2020, R.G. 19/2.204/A (Terra Laboris)
Procedure tegen een buitenlandse staat: het Hof herinnert eraan dat de betekening van een gedinginleidend stuk aan een buitenlandse staat (bij gebreke van betaling van een ingebrekestelling) geschiedt door mededeling langs diplomatieke weg aan het ministerie van Buitenlandse Zaken van de betrokken staat of via enig ander door die staat aanvaard middel, indien het recht van de staat van het forum zich daar niet tegen verzet.
Arbh. Brussel, 20 mei 2020, K.G. 2017/AB/669 (Terra Laboris)
Morele intimidatie: er hoeft niet te worden onderzocht of de intimidatieklacht gegrond is of niet, maar of de werkgever een buitenlandse ontslaggrond heeft. De bewijslast voor dergelijke gronden ligt bij de werkgever en indien deze niet worden gemeld, is de werkgever een forfaitaire vergoeding van zes maanden of een schadevergoeding die overeenkomt met de werkelijk geleden schade verschuldigd.
Discriminatie
Arbh. Brussel, 7 mei 2020, K.G. 2016/AB/691 (Terra Laboris)
Religieuze overtuigingen: het Hof herinnert aan de criteria van artikel 9, lid 2, van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, waarin de voorwaarden zijn vastgelegd voor de beperking van de uitoefening van de vrijheid van godsdienst
Loon
Arbh. Brussel, 10 augustus 2020, A.R. 2017/AB/29 (Terra Laboris)
Stimuleringsmaatregelen bij de verkoop van voertuigen door de financieringsmaatschappij van een autoconcern: het Hof herinnert aan de vaste rechtspraak van het Hof van Cassatie: verkoopstimuleringsmaatregelen voor verkopers die gebonden zijn aan een arbeidsovereenkomst met een dealerbedrijf van het concern, stimuleringsmaatregelen die door de financieringsmaatschappij van hetzelfde concern worden betaald, vormen een aan de sociale zekerheid onderworpen vergoeding.
Legal Insights analyseert voor u meer dan 9000 gerechtelijke uitspraken over de beëindiging van arbeidsovereenkomsten.
Deze intelligente digitale assistent helpt u om snel de kans op het winnen van zaken met betrekking tot de beëindiging van arbeidsovereenkomsten in te schatten en een solide dossier op te bouwen. Ontworpen door en voor advocaten, deze intelligente zoekmachine gespecialiseerd in dit gebied "denkt" met behulp van AI en Big Data.