De rechtspraak van juli becommentarieerd in SocialEye.
Gepubliceerd op 05-08-2020
De rechtspraak van juli becommentarieerd in SocialEye.
Gepubliceerd op 05-08-2020
De meeste wetteksten zijn alleen perfect van toepassing met verduidelijking van de rechtspraak.
Daarom selecteren en analyseren specialisten in het sociaal recht in de databank Socialeye elke dag de praktijk van de rechtbanken en tribunalen met betrekking tot het sociaal recht (arbeids- en socialezekerheidsrecht).
Hier volgt een overzicht van de geanalyseerde beslissingen in de maand juli 2020. Diepgaand commentaar op deze rechterlijke uitspraken is nu beschikbaar op SocialEye.
Verbreking arbeidsovereenkomst
Arbh. Bergen, 22 mei 2019, ongepubliceerd, AR nr. 2018/AM/302 (C. Hallut)
Kopie vs. origineel: het Hof heeft een kopie van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd overwogen. Het Hof oordeelde dat de overgelegde kopie niet voldeed aan de eis van bewijs van een geschrift, zoals gedicteerd door artikel 9, lid 1, van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. De arbeidsovereenkomst wordt daarom gekwalificeerd als een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Arbh. Brussel, 20 januari 2020, A.R. 2017/AB/746 (Terra Laboris)
Dringende reden en begin van de termijn van drie dagen: het Hof herinnert, dat de beginselen herhaalt die werden opgesomd in de arresten die werden geveld door het Hof van Cassatie betreffende de vraag, eraan dat de werkgever, wanneer hij een werknemer verdenkt, die in casu over een lange anciënniteit en een ontslagbescherming beschikt, niet kan worden verweten dat hij zich niet tevreden stelt met een loutere vage verklaring van een collega op het werk betreffende de feiten die een dringende reden kunnen vormen, maar dat hij zijn onderzoek voortzet om de waarachtigheid ervan na te gaan.
Arbh. Brussel, 26 februari 2020, K.G. 2019/AB/164 (Terra Laboris)
De opzegging en de uitgeoefende functie: het Hof wijst erop dat de partijen kunnen overeenkomen dat de aard van de functies geen essentieel element van de arbeidsovereenkomst vormt.
Schorsing van de arbeidsovereenkomst
C.J.U.E., 4 juni 2020, zaak C-588/18, FETICO en andere. (A. Mortel)
Door de Europese Unie gegarandeerde circulaire vakantie en verlof/rust: circulaire vakantie die bedoeld is om werknemers in staat te stellen vrij te nemen van hun werk terwijl zij worden betaald om te voldoen aan bepaalde behoeften of verplichtingen van particuliere aard die zich tijdens hun arbeidstijd voordoen, wordt niet geregeld door richtlijn 2003/88 en kan geen afbreuk doen aan de daarin vervatte rechten en de daarmee samenhangende doeleinden van rust, ontspanning en vrije tijd, aangezien zij in beginsel tijdens de arbeidstijd wordt uitgeoefend.
Arbeidsduur
Arbh. Brussel, 22 mei 2020, K.G. 2018/AB/424 (Terra Laboris)
Systeem voor het meten van de arbeidstijd: het Hof herinnert aan de rechtspraak van het Hof van Justitie betreffende de verplichting van een werkgever om in een onderneming een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem voor het meten van de arbeidstijd van elke werknemer op te zetten, een verplichting die voortvloeit uit richtlijn 2003/88/EG en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.
Loon
Hof van Beroep Antwerpen, 7 januari 2020 (B. Mariscal)
Verjaringstermijn en roerende voorheffing: dit arrest is van zuiver historisch belang, aangezien het een periode vóór 2011 betreft. Het maakt het mogelijk om de balans op te maken van een onderwerp dat tot nu toe veel inkt bevatte. De wet van 28 december 2011 heeft het probleem opgelost. De verjaringstermijn is vijf jaar en gaat in op 1 januari van het jaar waarin de roerende voorheffing is betaald. De nieuwe verjaringstermijn is van toepassing op de betaalde bronbelasting vanaf 1 januari 2011.
Discriminatie
Arbrb. Brussel, 29 april 2020, A.R. 18/2.253/A (Terra Laboris)
Het dragen van de sluier in de openbare diensten: In een vonnis van 29 april 2020 herinnert de Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel eraan dat het beginsel van de neutraliteit van de overheidsdiensten in het Belgische recht een genuanceerde invulling krijgt.
Arbrb. Brussel, 2 maart 2020, K.G. 2019/AB/597 (Terra Laboris)
Vakbondsovertuiging: het Hof oordeelde dat het toelaatbaar is om de stopzetting te bevelen van een handeling of praktijk die is beëindigd als er een risico op herhaling bestaat, en de stakingsrechter kan ook de stopzetting van een discriminerend beleid bevelen.
Legal Insights analyseert voor u meer dan 9000 gerechtelijke uitspraken over de beëindiging van arbeidsovereenkomsten.
Deze intelligente digitale assistent helpt u om snel de kans op het winnen van zaken met betrekking tot de beëindiging van arbeidsovereenkomsten in te schatten en een solide dossier op te bouwen. Ontworpen door en voor advocaten, deze intelligente zoekmachine gespecialiseerd in dit gebied "denkt" met behulp van AI en Big Data.