Opgelet! Einde van de papieren maaltijdcheque komt er aan…

MaaltijdchequesOp 1 oktober 2015 valt het doek over de papieren maaltijdcheques. De laatste papieren maaltijdcheques zullen definitief vervallen na 31 december 2015. Vanaf 1 januari 2016 is het gedaan en zijn alleen nog elektronische maaltijdcheques – via een betaalkaartsysteem, mogelijk.

De elektronische maaltijdcheque is ondertussen sinds de lancering ervan in 2012, bij steeds meer werknemers en werkgevers ingeburgerd. Aanvankelijk bestaan beide systemen naast elkaar. Ondernemingen kunnen zelf beslissen om al dan niet volledig over te stappen naar elektronische maaltijdcheques. Werknemers behouden steeds de keuze.

De e-maaltijdcheque blijkt al gauw een succes en op advies van de Nationale Arbeidsraad heeft de regering dan ook in 2014 beslist om de papieren maaltijdcheque af te schaffen. Ondernemingen die nog steeds met papieren maaltijdcheques werken, kunnen deze nog tot september aan hun werknemers uitreiken, en de cheques zelf blijven in de handel geldig tot 31 december 2015. Dat betekent dat deze laatste papieren maaltijdcheques geen jaar meer geldig zijn zoals vroeger. U doet er dus goed aan uw werknemers hiervan in te lichten.

Maar er is meer. Werkgevers die op dit moment nog werken met papieren maaltijdcheques moeten dringend – en dus tegen 1 oktober 2015 - werk maken van de overschakeling. Enkel wanneer alle voorwaarden inzake toekenning en uitreiking nageleefd worden, zijn maaltijdcheques vrijgesteld van RSZ-bijdragen.

Het is dus m.a.w. belangrijk om uw maaltijdcheque-regeling de komende weken eens goed onder de loep te nemen en te zorgen dat uw cao of individuele afspraken hieromtrent tegen 1 oktober 2015 up to date zijn.

Opgelet! De toekenning van maaltijdcheques kan ook op sectorniveau geregeld zijn. Bepaalde sectoren hebben de invoering van de e-maaltijdcheque al in hun cao’s voorzien.

Meer over de voorwaarden voor RSZ-vrije maaltijdcheques en de invoering ervan kan u terugvinden op SocialEye.

Juridische module:


Praktijk module: Berekeningsbasis van de sociale bijdragen: het bijzondere geval van de maaltijdcheques

Wil u weten wat er in uw PC geregeld is rond maaltijdcheques? Tik dan uw PC-nummer + “maaltijdcheque” in in het zoekveld. Een overzicht van de PC die zo’n cao hebben vindt u hier.


In de media: 180.000 werknemers kunnen problemen krijgen met maaltijdcheques (nieuwsblad.be)

Bieke Cauwenberghs

Gepubliceerd op 09-06-2015

Berichttitel

Berichtomschrijving
  354