Minister wil sociaal overleg opstarten omtrent nachtarbeid in e-commerce

Op dinsdag 5 mei 2015, heeft Vicepremier en Minister van Werk en Economie Kris Peeters de sociale partners van de logistiek- en distributiesector ontvangen. Tijdens deze ‘Ronde Tafel E-commerce’ werd besproken hoe nachtarbeid in de e-commerce, waar voornamelijk de logistieke en distributiesector gevat zijn, mogelijk te maken. Dit moet de jobcreatie in België nóg versterken.

Tijdens de Ronde Tafel deze middag toonden de meer dan 40 afgevaardigden uit de sector en de paritaire comités zich unaniem bereid om deze discussie onmiddellijk aan te vatten. Nu zal sociaal overleg binnen de paritaire comités worden opgestart. Dit moet leiden tot een werkbaar kader voor nachtarbeid, en moet resulteren in kwaliteitsvolle jobs. In juni volgt opnieuw een Ronde Tafel, waar Minister van Werk en Economie Kris Peeters een stand van zaken zal opmaken.

De Belgische consument omarmt de e-commerce. Maandelijks stappen in België 105 nieuwe winkels in de digitale wereld. De recente ranking van het toonaangevende consultancybureau ATKearney met meest veelbelovende e-commerce landen, heeft dat nu ook in cijfers omgezet. België staat wereldwijd op plaats 9, 15 plaatsen hoger dan een jaar geleden. Geen enkel ander land is in het voorbije jaar zo sterk gestegen. En met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, moeten we geen enkel Europees land meer laten voorgaan. Maar, om die opmars alle kansen te geven, en meer jobs te creëren, kan nachtarbeid een hefboom zijn om de concurrentie met onze buurlanden beter aan te gaan.

“De regering besliste daarom in het kader van het begrotingsakkoord eind maart om nachtarbeid in de e-commerce mogelijk te maken. Dit moet de concurrentiepositie van onze Belgische e-commerce sector aanzienlijk versterken. Dé centrale prioriteit van deze regering, jobs creëren, krijgt dus zo meer vorm”, aldus Minister van Werk en Economie Kris Peeters.

Maar, om nachtarbeid in de e-commerce mogelijk te maken is een onderhandelde inspraak van de sociale partners belangrijk. “Ik kies voor een gedragen oplossing, waarbij de sociale partners in overleg de oplossingen uitwerken”, aldus Vicepremier en Minister van Werk en Economie Kris Peeters.

Op dit moment is nachtarbeid al toegestaan voor het vervoer, het laden en lossen, of wanneer het werk in opeenvolgende ploegen verloopt. Het is daarom vooral belangrijk om de scope van deze Ronde Tafel af te bakenen. Het spreekt voor zich dat de regering met andere initiatieven ook ruimer werk maakt van een algemene versterking van de competitiviteit en jobcreatie.

“De Ronde Tafel vandaag was een belangrijk startmoment. We moeten voorzichtig te werk gaan, en kiezen voor jobs die kwaliteitsvol en duurzaam zijn. Maar het mag duidelijk zijn: we pakken dit heel expliciet met de nodige ambitie aan”, besluit Minister van Werk en Economie Kris Peeters.
Volgende paritaire (sub)comités waren vandaag, samen met de sectorfederaties, aanwezig: 119 (handel in voedingswaren), 140.03 (wegvervoer en de logistiek voor derden), 201 (zelfstandige kleinhandel), 202 (bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren), 202.01 (middelgrote levensmiddelenbedrijven), 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek), 311 (grote kleinhandelszaken) en 312 (warenhuizen).
In juni volgt een Ronde Tafel waar Minister van Werk en Economie Kris Peeters een tussentijdse stand van zaken zal opmaken.

Persbericht van het Kabinet van de Minister van Werk - FOD Werkgelegenheid

Gepubliceerd op 08-06-2015

Berichttitel

Berichtomschrijving
  47