Jobstudent is mogelijke werknemer voor 1 op 5 ondernemers

studentHeel wat jobstudenten ronden vandaag hun maand studentenwerk af. Morgen beginnen weer heel wat nieuwe jobstudenten. Elk jaar gaan meer en meer jongeren aan de slag. Zo waren er in 2014 maar liefst 469.000 jobstudenten actief, ofwel 5 procent meer dan het jaar voordien (bron: RSZ).

Volgens UNIZO werken werkgevers graag met jobstudenten omdat ze flexibel, makkelijk inzetbaar, enthousiast en leergierig zijn. Ze verlichten ook het werk van de vaste werknemers, voor 6 op 10 werkgevers de belangrijkste reden om met jobstudenten te werken. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO bij 555 ondernemers. De flexibiliteit trekt 4 op 10 werkgevers over de streep, het enthousiasme van de jobstudenten is voor 1 op 5 een motivatie. Opvallend, 1 op 5 neemt jobstudenten aan als mogelijk aanwervingskanaal. “Jobstudenten maken kennis met de job en de werkomgeving, de werkgever ziet meteen of het profiel van de student zou passen in zijn bedrijf. Is het een match, dan kan de studentenarbeid uitmonden in een vast contract”.

Vorig jaar waren er 469.000 jobstudenten, waarvan 56% meisjes en 44% jongens. Samen werkten ze 10,3 miljoen dagen, ofwel gemiddeld 22 dagen per jaar. Jobstudenten verdienen gemiddeld 1.616 euro.

UNIZO dringt er nogmaals bij de regering op aan om snel werk te maken van de beloofde hervorming van de studentenarbeid. Vandaag kunnen studenten 50 dagen per jaar werken. Werkt een student echter maar een paar uur, dan is hij meteen een volledige dag kwijt. Een urensysteem zou aan de vraag naar meer flexibiliteit tegemoet komen.  

 
Jobstudent van het Jaar
Zoals elk jaar organiseert UNIZO i.s.m. HR-dienstengroep ADMB ook de wedstrijd ‘Jobstudent van het Jaar’. De organisaties doen dat om werkgrage jobstudenten en hun werkgevers te belonen.


Toen UNIZO de wedstrijd in 2008 een eerste keer organiseerde, was dat vooral om de ingewikkelde regelgeving van de studentenarbeid aan te kaarten. De reglementering is intussen versoepeld. Vandaag is de verkiezing vooral een beloning voor 'werkgrage' jongeren en hun werkgevers. Voor de jongere is het vaak een leerrijke kennismaking met de arbeidsmarkt. Werkgevers die hun jobstudent willen nomineren, kunnen dat voor 17 augustus via www.jobstudentvanhetjaar.be. De nationale winnaar krijgt een extra maandloon. De provinciale winnaar ontvangt een geschenkenpakket. Alle bedrijven die nomineren, krijgen bovendien nog een leuke prijs.

Bron: UNIZO 

Meer informatie op SocialEye door te zoeken op 'studenten', zie onder andere:

Een arbeidsovereenkomst voor studenten vindt u bij de Modellen en formulieren.

Gepubliceerd op 31-07-2015

Berichttitel

Berichtomschrijving
  70