De nieuwe wetgeving op het re-integratietraject heeft in se weinig gevolgen voor de ontslagregels. De nieuwe wet voorziet immers uitdrukkelijk dat werkgevers nog steeds tot ontslag kunnen overgaan, ook wanneer de werknemer een re-integratietraject heeft gevraagd of volgt.
Werkgevers zullen wel bijzonder voorzichtig moeten zijn in het kader van de discriminatiewetgeving. Het ontslag mag niet gemotiveerd worden op grond van de gezondheidstoestand of een handicap in hoofde van de werknemer. Wanneer het ontslag als discriminatoir beschouwd wordt, is de werkgever een forfaitaire vergoeding van zes maanden loon verschuldigd bovenop de gewone wettelijke opzeggingsvergoeding.
In die context moet ook worden rekening gehouden met de verplichting van werkgevers om redelijke aanpassingen te verrichten aan de werkomstandigheden van werknemers die lijden aan een handicap. Een handicap wordt ruim geïnterpreteerd in het Europees recht: het gaat om een langdurende aandoening die de professionele mogelijkheden van werknemers vergeleken met andere - niet gehandicapte - werknemers in bijzondere mate aantast.
Zo werd recent in de rechtspraak geoordeeld dat het ontslag van een werknemer die een re-integratie had gevraagd na een langdurige medische behandeling dubbel discriminatoir was: niet alleen had de werkgever zonder redelijke grond geweigerd het werk aan te passen, bovendien was hij zonder reden tot het ontslag van de werknemer in kwestie overgegaan.
Tenslotte vestigen we er de aandacht op dat medische overmacht sedert de nieuwe wetgeving alleen nog maar kan worden vastgesteld na de beëindiging van het re-integratietraject, dit is met name wanneer de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer heeft vastgesteld dat de werknemer definitief arbeidsongeschikt is en ofwel er geen aanpassingen aan het werk mogelijk zijn, ofwel, er wel aanpassingen mogelijk zijn maar de werknemer niet wenst in te stappen in een re-integratietraject ofwel de arbeidsgeneesheer oordeelt dat aanpassingen aan het werk mogelijk zijn, maar de werkgever om objectieve technische redenen het re-integratietraject niet kan uitvoeren. Uiteraard zal de werkgever een dergelijke weigering goed moeten kunnen motiveren.