plechtige communicant
Legal17 april, 2024

Heeft uw werknemer recht op klein verlet voor een communie?

Onder welke voorwaarden heeft een werknemer recht op klein verlet voor een communie? Wat als de plechtigheid in het weekend valt? En hebben ook deeltijdse medewerkers recht op klein verlet bij een communie? Kom er meteen achter.

Let op: In dit artikel bespreken we de algemene regeling voor klein verlet bij communies. Hr-medewerkers moeten ook de sectorale afwijkingen in acht nemen. U vindt een overzicht van sectorale afwijkingen in SocialEye. Nog geen abonnee? Ontdek onze databank.

Klein verlet plechtige communie

Bij de plechtige communie van een kind van de werknemer of van een kind van de echtgenoot (of van de wettelijk samenwonende), heeft de werknemer recht op een dag klein verlet. Dat klein verlet wordt ook voorzien bij het feest van de vrijzinnige jeugd. Het klein verlet is niet te verwarren met verlof om dringende redenen.

Onder bepaalde voorwaarden worden banden die voortvloeien uit een langdurige pleegzorg als familiebanden behandeld.

Klein verlet eerste communie

Opgelet: Voor de eerste communie of het lentefeest is geen klein verlet voorzien.

Recht op klein verlet: communie op zondagen en feestdagen

Doet een kind van de werknemer of van de echtgenoot (of wettelijk samenwonende) zijn plechtige communie of vrijzinnigheidsfeest? Dan mag de werknemer volgens de wet afwezig zijn op de dag van de plechtigheid.

Valt de dag van het Vormsel of van het vrijzinnigheidsfeest samen met een zondag, een feestdag of een dag waarop normaal gezien niet wordt gewerkt? Dan mag de werknemer afwezig blijven op de dag onmiddellijk vóór of onmiddellijk na de gebeurtenis. Volgens de Minister van Werk is dat de gewoonlijke activiteitsdag die in de tijd het dichts bij de dag van de ceremonie gelegen is.

Dat wil zeggen dat een werknemer, die van maandag tot vrijdag werkt in een klassieke vijfdagenweek, op maandag het recht heeft om van het werk afwezig te zijn naar aanleiding van de plechtige communie of het feest voor de vrijzinnige jeugd op zondag. Hij heeft dus niet het recht om op de vrijdag van de week ervoor van het werk afwezig te zijn. Want maandag ligt het dichtst bij de dag van de ceremonie. Collectieve of individuele arbeidsovereenkomsten kunnen evenwel gunstigere regelingen bevatten (zie SocialEye).

Klein verlet communie: richtlijnen voor medewerkers

Om recht te hebben op een dag klein verlet met behoud van loon, moet de werknemer zijn werkgever vooraf verwittigen.

Klein verlet deeltijdse werknemer

Deeltijdse werknemers hebben recht op klein verlet afhankelijk van hun (in)activiteitsdagen. Dat betekent concreet dat wanneer de gebeurtenis op een zondag plaatsvindt en in de onderneming van maandag tot vrijdag wordt gewerkt:

  • de deeltijdse werknemer die volle dagen werkt van dinsdag tot donderdag, geen klein verlet kan opnemen;
  • de deeltijdse werknemer die halve dagen werkt van maandag tot vrijdag, één (halve) dag klein verlet kan opnemen op de daaropvolgende maandag.

Het loon voor deze dag staat in verhouding tot het aantal uren dat de werknemer normaal gepresteerd zou hebben.

Conclusie

Bij een plechtige communie of vrijzinnigheidsfeest van een kind van de werknemer of de echtgenoot, heeft de werknemer recht op een dag klein verlet. Als de plechtigheid op een zondag of feestdag valt, mag de werknemer afwezig zijn op de dag voor of na de gebeurtenis die het dichts bij de dag van de communie ligt. Deeltijdse werknemers hebben ook recht op klein verlet, afhankelijk van hun werkdagen. Het is belangrijk dat de werknemer zijn werkgever vooraf op de hoogte brengt en het loon wordt aangepast naar verhouding van het aantal uren dat normaal gepresteerd zou worden.

Klein verlet plechtige communie: verschillend per sector

Hierboven las u over de algemene regeling bij klein verlet. Maar verscheidene sectoren hebben een gunstiger stelsel. Ook op ondernemings- en individueel niveau zijn afwijkende bepalingen mogelijk. Zo beperken heel wat paritaire comités het klein verlet naar aanleiding van de plechtige communie en het vrijzinnigheidsfeest niet meer tot de dag onmiddellijk vóór of onmiddellijk ná de plechtigheid, maar bieden ze de mogelijkheid om deze dag vrij vast te leggen in de week vóór of na de gebeurtenis. Dat is bijvoorbeeld het geval in de scheikundige nijverheid (PC 116 en PC 207).

Voor hr-medewerkers is het dus van belang om die afwijkingen ook in acht te nemen.

Bekijk een overzicht van de sectorale afwijkingen op SocialEye

Bekijk sectorale afwijkingen en meer in onze databank voor hr-professionals

Ontdek SocialEye

Back To Top