Heeft een deeltijdse werknemer recht op de feestdagen van 1 en 11 november?

 SocialEye Vraag & Antwoord

Abonnees van SocialEye die niet onmiddellijk zelf het juiste antwoord vinden op hun vraag, kunnen bij hun opzoeking de hulp inroepen van onze medewerkers via de chatfunctie. Voor de lezers van HrWorld, lichten we geregeld één van deze interessante vragen toe.

Stel, een werknemer heeft 1/5e tijdskrediet genomen. Heeft hij dan wel recht op de feestdagen van dinsdag 1 en vrijdag 11 november? Het antwoord op deze vraag zal afhangen van het soort uurrooster van de deeltijdse werknemer.


De werknemer heeft een vast uurrooster

  1. In de onderneming wordt gewerkt van maandag tot vrijdag. De werknemer werkt 4/5e, en werkt elke dag, maar niet op woensdagnamiddag en vrijdagnamiddag. In dat geval heeft de werknemer zowel voor dinsdag 1 november als voor vrijdag 11 november recht op loon voor de feestdag, berekend op het aantal uren dat hij normaal die dagen gewerkt zou hebben.
  2. In de onderneming wordt gewerkt van maandag tot vrijdag. De werknemer werkt niet op vrijdag. In dat geval heeft de werknemer alleen recht op de feestdagen die samenvallen met de dagen waarop hij gewoonlijk werkt (maandag tot donderdag). Hij zal dus wel recht hebben op loon voor de feestdag van dinsdag 1 november, maar niet voor vrijdag 11 november.

De werknemer heeft een variabel uurrooster


Voor de feestdagen die samenvallen met een dag waarop de werknemer normaal zou werken, heeft de werknemer recht op loon voor het aantal uren dat hij normaal die dag zou werken.


Voor de andere feestdagen heeft de werknemer recht op een vervangingsloon, berekend op basis van het loon van de 4 weken vóór de feestdag.

Meer informatie over feestdagen voor deeltijdse werknemers kan u vinden in SocialEye:


Bron: Chatvraag SocialEye

SocialEye Benefits moduleSocialEye is een online databank van Wolters Kluwer met basis- en sectorinformatie over arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonfiscaliteit.

Kent u SocialEye nog niet en wil u graag kennis maken? Neem dan zeker een kijkje op volgende pagina.
Indien u interesse heeft, kan u steeds een gratis proefabonnement nemen. U kan ook contact opnemen met onze klantendienst op info@wolterskluwer.be of bellen naar 0800/40 302.


Gepubliceerd op 24-10-2016

Berichttitel

Berichtomschrijving
  544