De autonome medewerker: een nieuw statuut?

OndernemersparlementPersuitnodiging : Dinsdag 30 mei 2017 van 13u30 tot 19u - Egmontpaleis (Kleine Zavel 8 – 1000 Brussel) - Perskaart verplicht


 

Omdat de huidige sociale wetgeving niet altijd een doeltreffend antwoord biedt op de noden van de ondernemingen, riep Partena Professional een Ondernemersparlement in het leven. Het doel: een dialoog aangaan met de ondernemers, om zo samen een aanbeveling te formuleren voor de regering.  Het arbeidsrecht wordt herzien door en voor ondernemers.

Uit de eerste editie van het Ondernemersparlement in 2016 kwamen reeds een aantal resoluties: een flexibiliteit meer op maat van de onderneming en meer directe dialoog tussen de onderneming en de werknemers. De wet “Werkbaar en Wendbaar Werk” is daar een goed voorbeeld van.

Dit jaar zullen de ondernemers het hebben over de ontwikkeling van een nieuw statuut: de autonome medewerker. Vandaag zijn er een aantal nieuwe economische modellen ontstaan, zoals “GIG Economy”, “Employee sharing” of “oproepcontracten”. Deze nieuwe modellen brengen een revolutie teweeg op de arbeidsmarkt: meer autonomie voor de werknemers en een beter evenwicht tussen werk en privé. Werknemers zullen niet meer aan een werkgever gebonden zijn, maar zetten zich in voor verschillende projecten. De bestaande statuten van werknemer en/of zelfstandige zijn niet altijd flexibel genoeg om in te spelen op de veranderende markt. Deze statuten zijn niet meer up-to-date, ze zijn niet aangepast aan de huidige markt. Het is in die context dat Partena Professional de dialoog over de autonome werknemer op gang wil brengen, een nieuw statuut: noch werknemer, noch zelfstandige. De concretisering van dit statuut zal een belangrijke stap zijn, om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de nieuwe economie.

Er zullen een aantal experts uit het vak (CEO’s, HR Managers, juristen, etc.) aanwezig zijn om aan het debat deel te nemen. Daarnaast zullen ook minister Willy Borsus, Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s, en Bart Van Craeynest, Chief Economist bij Econopolis, het woord nemen en mee debatteren.


 

>> Meer informatie en het programma kan u vinden op de website van Partena.

Gepubliceerd op 17-05-2017

Berichttitel

Berichtomschrijving
  465