cafe
Legal10 oktober, 2023

Cafetariaplan of flexibel verlonen, iets voor u?

Een cafetariaplan biedt uw werknemers flexibiliteit in de keuze van hun loonpakket. Is flexibel verlonen een interessante piste? Lees meer over de mogelijkheden voor uw organisatie of ga meteen aan de slag met het implementatieplan in SocialEye.

Wat is een cafetariaplan?

Het cafetariaplan is een beloningssysteem à la carte, dat de werkgever op bedrijfsniveau vaststelt. Via dat systeem kan u elk van uw werknemers een vooraf bepaald deel van hun loon toekennen in verschillende voordelen die ze zelf kiezen op basis van hun huidige behoeften. Die behoeften kunnen variëren naargelang van hun gezinssituatie, leeftijd, vervoermiddelen, financiële behoeften of opleidingswensen.

De werknemer kan via het cafetariaplan dus een deel van zijn of haar loonpakket vormgeven en samenstellen binnen de grenzen van een vooraf bepaalde aandeel. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfswagen of fietsleasing, ecocheques of zelfs een fitnessabonnement.

Bekijk hier de lijst met extralegale voordelen die het cafetariaplan kan omvatten.

Voordelen van een cafetariaplan

Een coherent beloningsbeleid voeren is een uitdaging voor werkgevers en hr-managers. De voorbije gezondheidscrisis heeft het belang van flexibele verloning nog verder geaccentueerd. Organisaties moeten gedwongen nadenken over verloning voor telewerk, aangepaste loon- en mobiliteitsvoorwaarden enzovoort.

Het goede nieuws is dat u de verhoogde complexiteit van uw loonbeleid ook in uw voordeel kunt laten werken. Als u het juist aanpakt, helpt een cafetariaplan om u te profileren als werkgever en om gemotiveerde medewerkers aan te trekken en te behouden.

Een cafetariaplan kan ook helpen om uw beloning te optimaliseren door het verlagen van sociale en fiscale lasten.

Nadelen van flexibel verlonen

Een cafetariaplan biedt veel voordelen voor werknemers en werkgevers, maar brengt wel extra complexiteit met zich mee. Zorgvuldige communicatie en toegang tot correctie informatie is dus van belang.

Wat zegt de wetgeving over het cafetariaplan?

Er bestaat geen specifiek wettelijk kader voor het cafetariaplan. Daarom is het onderzoek van het loonbegrip en van de sociale en fiscale behandeling ervan cruciaal bij het opstellen van een dergelijk plan. U vind meer info over de fiscale behandeling van extralegale voordelen in SocialEye. Nog geen toegang tot SocialEye? Probeer gratis!

Nog geen toegang tot SocialEye? Probeer gratis!

Klaar om uw cafetariaplan te implementeren?

Wil u een cafetariaplan op maat van uw werknemers opzetten? Dan moet u een aantal stappen doorlopen. Een periode van 6 maanden tussen het begin van de analyse en de invoering van het plan is een realistische richtlijn. Volg het stappenplan in SocialEye voor een vlekkeloze uitrol!
Legalworld
Legalworld Newsletter
Ontvang net als 7.500 andere experts maandelijks het meest recente nieuws en krachtige inzichten uit de juridische sector.
Back To Top