Bereken zelf uw pensioendatum op mypension.be

MyPensionVanaf nu kunnen werknemers, zelfstandigen én ambtenaren hun vroegst mogelijke pensioendatum berekenen op mypension.be.

Het online pensioendossier mypension.be ontpopt zich verder tot hét online pensioenportaal voor alle gepersonaliseerde informatie over wettelijke en aanvullende pensioenen. De nieuwste aanwinst: werknemers, zelfstandigen en ambtenaren kunnen vanaf vandaag online berekenen wanneer ze met pensioen kunnen. zelfstandigen en ambtenaren kunnen vanaf vandaag online berekenen wanneer ze met pensioen kunnen.

Sinds mei 2015 is mypension.be beschikbaar voor zowel actieve als gepensioneerde werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.  Met hun e-ID konden zij al via het online pensioendossier hun post elektronisch lezen, hun pensioenloopbaan (gegevens die meetellen voor hun pensioen)  inkijken, hun pensioen aanvragen en, voor de werknemers en zelfstandigen,  de uitbetaalde pensioenbedragen raadplegen.

Vanaf nu kan bijna elk Belg boven de 18 - in 2015 waren ze welgeteld met 8.931.886 - op basis van die pensioenloopbaan een raming maken van:

  • de vroegste datum waarop hij met pensioen kan in één stelsel (werknemer, ambtenaar of zelfstandige);
  • de vroegste gemeenschappelijke ingangsdatum van zijn pensioen, als hij een gemengde loopbaan heeft (een combinatie van werknemer en/of ambtenaar en/of zelfstandige) of de impact op zijn pensioendatum in de andere stelsels als hij toch al met vervroegd pensioen kan in één stelsel.


Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine: "mypension.be is een gebruiksvriendelijke tool die de burger maximale transparantie garandeert. Vanaf vandaag kan iedereen met enkele eenvoudige muisklikken weten op welk moment hij met pensioen kan gaan en op die manier zijn loopbaan plannen."

Tegen 2017 wordt mypension.be hét online pensioenportaal
De functionaliteiten voor de wettelijke pensioenen op mypension.be worden in de toekomst nog verder uitgebreid:

  • Vanaf begin 2017 kan elke burger een raming maken van het bedrag van zijn wettelijke pensioen.
  • Eind 2017 zal de burger het effect van bepaalde loopbaankeuzes op zijn pensioen kunnen nagaan vooraleer de stap effectief te zetten.

En ook de aanvullende pensioenen worden ontsloten: Het luik ‘Mijn aanvullend pensioen’ van mypension.be zal vanaf eind 2016 beschikbaar zijn. Op dat ogenblik zullen verzekeraars en pensioenfondsen de rekeninggegevens van de aangeslotenen meedelen.

Minister van Zelfstandigen Willy Borsus: "In de toekomst zal de burger via mypension.be ook zijn pensioenbedrag kunnen berekenen en zijn aanvullend pensioen kunnen bekijken. Het pensioenportaal groeit dus als het ware uit tot een gps die de burger op eenvoudige wijze door het complexe pensioenlandschap kan gidsen."

Synergieën tussen de federale pensioeninstellingen en Sigedis

mypension.be is een samenwerking tussen:

  • de RVP (Rijksdienst voor Pensioenen)
  • het RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen);
  • de PDOS (Pensioendienst voor de overheidssector);
  • Sigedis (de vzw Sociale Individuele gegevens – Données Individuelles Sociales).

Bron: Persbericht 21 januari 2016 van de Minister van Pensioenen

Gepubliceerd op 21-01-2016

Berichttitel

Berichtomschrijving
  264