Zorgeenheid voor vrouwelijke geïnterneerden in het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate

In Zelzate is een zorgeenheid voor vrouwelijke geïnterneerden geopend. Midden mei 2016 zullen de eerste vrouwelijke geïnterneerden naar de eenheid worden overgebracht.

LumenDe zorgeenheid krijgt een plaats in het groene domein van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist en zal ‘Lumen’ heten. De afdeling zal een forensisch behandeltraject aanbieden aan 20 vrouwelijke geïnterneerden. Nieuw is dat ‘Lumen’ vrouwelijke geïnterneerden zal verzorgen en behandelen die vandaag een vrij groot risico op recidive vertonen en nood hebben aan een gespecialiseerde opvang en begeleiding in een hoog beveiligde context.

Ondanks de inzet van het zorgteam en de penitentiair beambten in de gevangenissen, is er voor de groep van vrouwelijke geïnterneerden vandaag geen mogelijkheid om intensief te worden behandeld in een professionele zorgomgeving. Door de nieuwe eenheid in te richten op het domein zelf is het mogelijk om de vrouwelijke geïnterneerden te heroriënteren naar een aangepaste unit.

Justitie neemt de kostprijs, 402.110 euro, voor de veiligheidsinfrastructuur voor zijn rekening en Volksgezondheid maakt jaarlijks 1.049.000 euro vrij voor de financiering van het extra zorgpersoneel, net zoals bij de long stay voorziening in Bierbeek.
In totaal zullen 25 gespecialiseerde zorgverleners in de afdeling werken: tien leden van het huidige personeel en 15 nieuwe collega’s. 

De ministers van Justitie en Volksgezondheid, Koen Geens en Maggie De Block, 'zijn verheugd dat ze vooruitgang boeken op het vlak van geïnterneerden die al te lang de gepaste zorg hebben moet missen doordat ze niet in een aangepaste zorginstelling terecht komen', meldt het persbericht.

Gepubliceerd op 18-02-2016

  107