Erfpacht

Hervorming van het goederenrecht

Auteur Lien Bellinck maakte een handig overzicht inzake erfpacht.

Gepubliceerd op 18-01-2021

Zoals eerder reeds uiteengezet, werd op 4 februari 2020 de wet houdende boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Met het nieuwe boek 3 wenst de wetgever (de regels van) het goederenrecht te hervormen, waaronder de regels inzake erfpacht.

Eén van de wijzigingen is dat de verplichting tot canonbetaling wegvalt als wezenskenmerk van erfpacht. Ook wordt de minimumduur van 27 jaar verkort tot 15 jaar en wordt het voortaan mogelijk om een eeuwigdurend erfpachtrecht te vestigen voor doeleinden van het openbaar domein.

Hieronder vindt u een handig overzicht van de belangrijkste wijzigingen die inzake het recht van erfpacht worden doorgevoerd.

Klik op de afbeelding om de volledige pdf te openen ↓

Auteur: Lien Bellinck

lien-bellinck

Lien Bellinck is lid van de praktijkgroep Real Estate van Loyens & Loeff in België. Tijdens de afgelopen 10 jaar heeft Lien een uitgebreide kennis en ervaring opgebouwd in alle aspecten van het privaat vastgoedrecht. Zij focust zich op het goederenrecht, in het bijzonder op complexe zakenrechtelijke structuren. Haar werkzaamheden variëren van adviesverlening tot procesvoering. Daarnaast staat Lien cliënten vaak bij in vastgoedtransacties en ontwikkelingsprojecten.

Sinds mei 2016 is Lien Senior Associate bij Loyens & Loeff te Brussel. Zij is auteur van verschillende publicaties en geeft vaak presentaties aan cliënten of op hoog aangeschreven seminaries.

  221