Een op drie Belgen ligt wakker van erfenis

Hoewel een op de drie Belgen overweegt een testament te laten opmaken, heeft slechts een op de tien zijn wilsbeschikking op papier gezet. Vooral nieuw samengestelde gezinnen verwachten conflicten bij de verdeling van hun erfenis. Dat blijkt uit een onderzoek van Wolters Kluwer.

Aan het onderzoek, dat in oktober uitgevoerd werd door iVOX, namen 1.002 respondenten deel, die een representatief staal van de Belgische bevolking ouder dan 25 vormen.

Testament blijft werk van de notaris

Een op de tien respondenten zegt vandaag over een testament te beschikken, ruim de helft ziet er het nut niet meteen van in. Iets meer dan een op de drie geeft aan wél te overwegen een testament op te maken, maar heeft dat tot op heden nog niet gedaan. Opvallend is dat het vooral de jongere generatie is die ervan wakker ligt: 42% van de 25- tot 44-jarigen overweegt zijn erfenis officieel te laten regelen, tegenover 21% van de 65-plussers. Van die laatste categorie geeft 63% aan geen behoefte te hebben aan een testament, 16% heeft er wel een.

11% van de respondenten verwacht problemen bij de verdeling van hun erfenis. Bij de nieuw samengestelde gezinnen is dat heel wat meer: een op de vijf geeft aan dat de kans op conflicten groot is. Toch hebben respondenten in een nieuw samengesteld gezin niet noemenswaardig vaker plannen om te schenken bij leven, vaker een testament opgemaakt of daar meer plannen toe.

Wie van plan is zijn wilsbeschikking op papier te laten zetten klopt daar in eerste instantie voor aan bij de notaris. Slechts 12% zou een beroep doen op een advocaat, verzekeringsmakelaar of financieel adviseur.

Had je 100.000 euro…

De belangrijkste erfgenamen zijn de kinderen: 72% van de respondenten geeft aan zijn hebben en houden aan hen te willen nalaten. De helft van de respondenten vernoemde ook de partner als erfgenaam. Daarna komen kleinkinderen (15%), andere familieleden (14%), goede doelen (6%) en vrienden (4%) aan de beurt. Opmerkelijk detail: mannen (57%) zouden hun erfenis vaker nalaten aan hun partner dan andersom (42%). Vrouwen laten de erfenis dan weer iets vaker na aan de kinderen of goede doelen.

Op de vraag wat ze met 100.000 euro zouden doen, mochten ze die morgen erven, antwoordde de helft van de respondenten ‘sparen of beleggen’. Ook een huis kopen of verbouwen scoorde met 39% hoog. Een kleine 10% antwoordde het geld te willen gebruiken om de kinderen te steunen. 12% zou ermee op (wereld-)reis vertrekken, 4% zou het besteden aan verwennerijen zoals winkelen of op restaurant gaan.

De online berekeningstool voor erfbelasting en schenkingsrechten is hier beschikbaar. Via onze webshop vindt u meer informatie over successierechten/erfbelasting en erfrecht.

Gepubliceerd op 30-10-2015

  170